Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.

Witam serdecznie,

Dieta wspomagająca wzmocnienie kości opiera się na takich składnikach jak: białko, fosfor, wapń oraz witamina D.
Białko, podstawowy budulec w naszym organizmie, jest niezbędne do regeneracji złamanej kości. Dlatego też dieta powinna obfitować w produkty takie jak m.in.: mięso, ryby, jajka oraz przetwory mleczne.
Dla zdrowia kości, potrzebny jest wapń. Najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu jest mleko i produkty mleczne. Można go czerpać także z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i roślin strączkowych. Ale aby wapń został przyswojony przez organizm, niezbędna jest witamina D. Ułatwia ona bowiem wchłanianie wapnia w organizmie oraz wbudowywanie go w tkankę kostną. W żywności witamina D występuje głównie w produktach zwierzęcych. Największe jej ilości znajdują się w tłustych rybach i tranie.

W razie dodatkowych pytań lub zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty