Mięso ekologiczne
Z takich szybkich wyliczeń ogólnych (nie podała Pani ilości zjadanych produktów) wynika, że zjada Pani około 1700 kcal dziennie. Kobieta w Pani wieku z umiarkowaną aktywnością fizyczną powinna dostarczać 2000 - 2200 kcal dziennie. Czyli jest to jeszcze troszkę za mało. Jednak nie podała Pani sposobu przygotowania potraw i ich ilości. Jeśli do sałatki dodaje Pani sos na bazie oleju lub śmietany to od razu kaloryczność posiłku wzrośnie o 200 kcal. To samo tyczy się mięs, jeżeli są smażone lub doprawiane sosem to kaloryczność posiłku wzrasta o kolejne 200 - 300 kcal. Warto do sałatek dodawać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, gdyż umożliwia Pani rozpuszczenie witamin oraz dostarcza NNKT.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W ciągu 7 mies. schudłam 37 kg (126 na 89kg). Na chwilę obecną chciałabym przystopować. Bardzo się boję efektu jo-jo. Jak go uniknąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta a picie wody i mleka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta na przybranie masy mięśniowej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak najszybciej przybrać na masie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy dieta jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy już teraz zawsze będę musiała spożywać taką ilość kalorii? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
- Posiłki a dieta na wzrost masy ciała – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dlaczego pomimo ograniczenie cukru ciągle tyję? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Warzywa jako posiłek potreningowy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń