Jaka dieta dla stałego krwiodawcy?

Mam 18 lat. Przy wzroście 158 cm ważę 65 kg, czyli oczywiście zbyt wiele... Najwięcej, bo aż 6 kg przytyłam w trakcie ostatnich dwóch lat, co spowodowane było dużym nagromadzeniem leków, w tym glikokortykosteroidów, podczas długotrwałej choroby. Ostatnimi czasy postanowiłam zrzucić kilka kg, myślę, że najlepsza byłaby waga ok. 55 kg, chociaż usatysfakcjonowana byłabym już jakimiś 58 kg. Przy okazji jestem stałą krwiodawczynią, więc muszę dbać o poziom hemoglobiny w organizmie, z czym u mnie jest mały problem. Potrafi ona w ciągu dwóch miesięcy skoczyć z 14,9 do 11,2 - co na pewno nie jest zdrowe - a po kolejnych dwóch miesiącach wrócić do stanu poprzedniego. Jaką dietę mogę stosować, aby schudnąć, a jednocześnie nadal móc oddawać krew?
18 LAT ponad rok temu

Witam
Myślę, że na czas odchudzania powinnaś zrezygnować z bycia dawcą krwi.
Dieta zazwyczaj powoduje osłabienie organizmu, a dodatkowa utrata krwi może tę sytuację pogorszyć.
Istotny jest udział żelaza w Twojej diecie.

Żelazo zawierają:

mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.
Tych produktów nie powinno zabraknąć w Twojej diecie.

Twoje BMI wynosi 26,1, oznacza to lekką nadwagę.
Może zamiast diety odchudzającej rozsądniejsze byłoby włączenie większej dawki ruchu i:
• ograniczenie ilości spożywanych słodyczy, fast foodów, przekąsek
• wyeliminowanie nadmiernej ilości tłuszczu w diecie (na rynku istnieje wiele margaryn tupu ''light'', które często mają nawet 3 razy mniej kalorii niż masło)
• spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (wydłużają uczucie sytości)
• włączenie do diety większej ilości warzyw i owoców
• ograniczenie dodawanego cukru
• ograniczenie ilości wypijanych napojów kolorowych
• zamiana tłustych mięs na chude (szynkę z piesi kurczaka, szynkę gotowaną etc.)
• włączenie do jadłospisu ryb

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Jeśli zdecydujesz się na dietę odchudzającą - nie powinnaś "schodzić" poniżej 1500 kcal.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty