Soki ekologiczne
Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Ze względu na jej wszędobylskość niedobory sodu występują niezmiernie żadko
Witam,
Duża ilość sodu znajduje się m.in. w produktach takich jak trwałe wędliny, wędzona szynka, solone śledzie, pieczywa słone, oliwki, musztarda, mieszaniny przyprawowe, ser, kiełbasy,konserwy rybne, ketchup, różnego rodzaju sosy, gotowe posiłki w słoikach, konserwy warzywne, pieczywa, ciasta czy niektóre wody mineralne i lecznicze.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Witam,
Największym źródłem sodu jest NaCl czyli sól kuchenna. Pozostałe produkty to: przetwory mięsne- głównie wędliny, kabanosy, salami, parówki i podroby, wysoko przetworzone produkty (zupki instant, gotowe dania do odgrzania, fast foody), solone orzeszki, chipsy, paluszki i inne słone przekąski, przyprawy typu Ziarnka Smaku, sery żółte i topione, płatki kukurydziane, wędzone ryby.
Pozostałe źródła zawierają sód w mniejszych ilościach.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Głównym źródłem sodu jest sól. Co do innych produktów praktycznie wszystkie zawierają pewna ilość soli. Najlepiej patrzeć dokładnie na etykiety.
Sól, kiszonki, konserwy, produkty o wysokim stopniu przetworzenia- główne źródła sodu.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jak uzupełnić niedobór sodu przy hiponatremii? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jakie są skutki niedoboru NaCl? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dodatek do żywności E524 – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? – odpowiada Wiktoria Kłos (Kreft)
- Jaka dieta będzie dla mnie skuteczna? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Podstępna zabójczyni uwielbiana przez Polaków. Eksperci ostrzegają
Jest wszechobecna. Co roku za jej sprawą umiera wi