Wrzody a rak żołądka
Witam! Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, proszę wypełnić dzienniczek żywieniowy, do pobrania z mojej strony internetowej:www.dietoterapia.waw.pl, przesłać mailem, a wówczas będę w stanie podpowiedzieć co należy zmodyfikować w sposobie żywienia i czy przyczyną zaparć są jakieś błędy dietetyczne czy też należy szukać innej przyczyny.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Oddawanie stolca raz na tydzień u 3-latki – odpowiada Milena Lubowicz
- Problem z oddawaniem stolca u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, żeby rano wypróżniać się? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska