Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
Witam serdecznie,
Według Norm Żywienia Człowieka proponowanymi normami na białko dla ludności Polski dla Kobiet > 19 r.ż o wadze ciała 45-80 kg ilość białka to około 0,66 g/kg m.c W Polsce spożycie białka zwykle przewyższa 1,5-2- krotnie zalecaną ilość spożycia. Spożywanie zbyt dużych ilości białka może towarzyszyć nadmiernemu wydalaniu wapnia w moczu (zwiększa się ryzyko osteoporozy), a także kwasicy oraz zwiększonemu ryzyku powstawania kamieni nerkowych. Dlatego spożycie białko dla dorosłej osoby powinno mieścić się w przedziale 0,8-2 g białka/kg m.n/dobę, a dla sportowców jest to 1,2-1,4 g białka/ kg m.c./dobę przy czym w niektórych dyscyplinach istnieje możliwość zwiększenia ilości białka do 3 g białka/kg m.c/dobę.
Zapraszam do zapoznania się z artykułami i poradami na stronie naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dzienne zapotrzebowanie na białko. Czy koktajle są bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu dla narzeczonego, który intensywnie ćwiczy na siłowni – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy z powodu stosowania suplementów dla sportowców ALAT może podskoczyć do wyniku 800? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Badanie densytometryczne kręgosłupa i złamanie kręgosłupa – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Zawyżona waga a wynik badania na osteoporozę – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy w leczeniu Parkinsona może pomóc dieta? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Czy spożywanie białka na poziomie 2g/kg masy ciała może zaszkodzić wątrobie lub nerkom? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
artykuły
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Osteopenia - przyczyny, objawy, diagnozowanie i leczenie
Osteopenię definiuje się jako stan, w którym miner
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na zdrowe kości Osteoporoza to schorzenie