Aktywność fizyczna i dieta po usunięciu woreczka żółciowego

Witam! 10 września mam miec operacje laparaskopowego usunięcia woreczka żółciowego a 19 października mam wesele najbliższego kuzyna moje pytanie brzmi czy po ponad miesiącu od operacji będę wstanie jechać na wesele ,tańczyć i zjeść po troszku jedzenia weselnego?Pozdrawiam
ponad rok temu

Witam!
Okres pełnej rekonwalescencji po operacji laparoskopowej pęcherzyka żółciowego wynosi około 4 tygodnie. Jeżeli operacja przebiegnie pomyślnie i będzie Pan czuł się dobrze, nie będzie przeciwwskazań do normalnego funkcjonowania i uczestnictwa w weselu :) Oczywiście zalecam zabawę "z głową". Pozdrawiam.

0
Przemysław Zarzeczny
69 poziom zaufania

Szanowny Panie!
Pełny powrót do aktywności zawodowej jest uzależniony od techniki, którą przeprowadzony był zabieg. Jeżeli cholecystektomię przeprowadzono metodą laparoskopową, pełny powrót d pracy fizycznej możliwy jest po 4 – 5 tygodniach. Jeżeli zabieg wykonano klasycznie, pełne obciążenie mięśni wskazane jest po 2-3 miesiącach.
Warto również zwrócić uwagę na dietę: Źródłem tłuszczy w diecie powinny być nienasycone tłuszcze (dodatek oleju rzepakowego, siemienia lnianego, z ryb poleca się dorsza, mintaja, halibuta, morszczuka, flądrę, okonia), których organizm nie wytwarza samodzielnie.
Należy unikać słodyczy oraz tzw. cukru dodanego w posiłkach, zwiększy to (podobnie jak w przypadku nienasyconych tłuszczy) ilość lecytyny - składnika żółci, a w konsekwencji zwiększy rozpuszczanie cholesterolu w niej.
W jadłospisie należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość błonnika. Wspomaga on funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zapobiega tworzeniu złogów żółciowych. Źródłem błonnika są naturalnie warzywa i owoce oraz produkty zbożowe ze szczególnym uwzględnieniem otrębów, zarodków które można dodać zarówno do zdrowych deserów jak i dań wytrawnych.
W przypadku kamicy bezobjawowej nie trzeba przechodzić na restrykcje żywieniowe. 2-3 razy dziennie należy jeść świeże sałatki warzywne, owocowe (ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego) z dodatkiem otrębów czy zarodków (źródło błonnika nierozpuszczalnego). Ważne jest, by błonnik do diety wprowadzać stopniowo.
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, unikać należy szpinaku, rabarbaru i szczawiu.
Nie zaleca się stosowania ostrych przypraw, indukują one wytwarzanie żółci i mogą spowodować dyskomfort. Podczas gotowania z powodzeniem można użyć cynamonu, wanilii do deserów aby zastąpić cukier. Koperek, majeranek czy sok z cytryny będą pomocne przy ograniczeniu soli, która nie służy nikomu.
Zaleca się gotowanie tradycyjne w wodzie lub na parze, wykluczając smażenie.
ZAPRASZAM NA WWW.DIETAPACJENTA.PL

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty