Bóle żołądka a prawidłowe odżywianie

dzien dobry,mam bole zoladka w gornej czesci,czesto sa tak silne ze nie moge funkcjonowac,odrzuca mnie od jedzenia,zbieraja mi sie gazychcialbym jesc cos surowego nieprzetwozonego ale moge pic tylko soki ,co zrobic i jak sie odrzywiac?
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Witam!
Po pierwsze to powinien Pan zgłosić się z tymi dolegliwościami do lekarza pierwszego kontaktu (internisty), który skieruje na badania i do specjalisty. Po drugie zgłosić się do dietetyka na szczegółowy wywiad żywieniowo - zdrowotny na podstawie którego dopiero można ustalić indywidualny, szczegółowy rozkład posiłków w ciągu dnia (tzw. program żywieniowy). Serdecznie zapraszam na konsultację online.
Pozdrawiam.
http://kcp.pl/ranking-lekarzy/beata-grabowska/wroclaw/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy odżywiam się prawidłowo?

Witam, od ponad tygodnia postanowiłam zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe. Chciałabym zrzucić 3-4 kg. Obecnie ważę 60 kg przy wzroście 168 cm. Chciałabym zapytać, czy moja dieta jest dobra. Nie chciałabym się bardzo „katować” i ograniczać bardzo kcal, robię to tylko dla dobrego samopoczucia. Otóż na I śniadanie zjadam zazwyczaj płatki pełnoziarniste z rodzynkami, do których wkrawam jednego banana i kiwi, zalewając to jogurtem naturalnym lub mlekiem. Do tego wypijam herbatę. Na II śniadanie (ok. 2-2,5) godziny później zjadam 2 kawałki chleba pełnoziarnistego bez masła (z twarogiem/szynką/dżemem/serkiem wiejskim/makrelą wędzoną... zależy na co akurat mam ochotę - dodając do tego pomidora, ogórka, rzodkiewkę, sałatę, również do wyboru. Wtedy też wypijam herbatę. Między II śniadaniem a obiadem, który jem zazwyczaj około godziny 17.00, zjem jogurt albo jakiś owoc, czasem suszoną żurawinę. Na obiad albo ryba pieczona w piekarniku, albo kurczak w jakimś sosie pomidorowym/pieczarkowym, czasem makaron z brokułami. Zazwyczaj obiad jest już wystarczająco sycący, że do godziny 21 nie jestem głodna, a z kolei po 21 nie chciałabym już nic jeść.

Między posiłkami wypijam dużo wody, czasem zdarzy się parę kostek gorzkiej (70% kakao) czekolady. Przy takim odżywianiu chodzę średnio co 2 dni na aerobik/rozciąganie/rower stacjonarny/step, na co mi przyjdzie ochota. Czy moje posiłki są odpowiednio zbilansowane? Czy coś powinnam zmienić w swojej diecie - dodać, odjąć? Ile czasu zajmie mi zrzucanie tych 3-4 kg przy takich posiłkach i aktywności fizycznej? Mój tryb życia, ze względu na ciągłą naukę jest raczej siedzący, więc jedynym ruchem jest wizyta w fitness klubie. Bardzo proszę o porady i wskazówki, jakie mogłabym zastosować, żeby udoskonalić mój zdrowy tryb życia. Dziękuję serdecznie za odpowiedź i pozdrawiam

KOBIETA ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Wzorzec prawidłowego żywienia stanowi piramida żywieniowa przedstawiająca graficznie jakie produkty i jak często powinniśmy jadać. Jej aktualna wersja jest wynikiem pracy prof. Willleta z Uniwersytetu Harvarda.
Nowością w najnowszej piramidzie żywieniowej jest aktywność fizyczna, która znalazła się u jej podstawy, co oznacza, że ruch jest bardzo ważnym elementem łączącym się z odżywianiem. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej masy ciała i dobrego zdrowia.

Następne piętro stanowią produkty zbożowe, które powinny być jadane do większości posiłków. Powinny to być jednak produkty z pełnego ziarna- jak najmniej produktów oczyszczonych z białej mąki. Polecane są także kasze i ryż brązowy niełuskany. Węglowodany złożone obecne w pełnych ziarnach powinny być głównym źródłem energii w diecie (50-60%). Nowością na tym piętrze są również tłuszcze roślinne, takie jak oleje ze słonecznika, rzepaku, oliwek oraz wysokiej jakości margaryny ,,kubkowe’’. Pomimo tego, że nadmiar tłuszczu jest szkodliwy, podkreśla się ogromną rolę tłuszczów roślinnych w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Na trzecim piętrze piramidy znajdują się warzywa, które można spożywać bez ograniczeń oraz owoce rekomendowane 2-3 razy dziennie. Są źródłem błonnika, witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy, które odgrywają ogromną rolę w zapobieganiu nowotworom.

Kolejne piętro stanowią orzechy i nasiona roślin strączkowych, takie jak: soja, cieciorka, fasolka, groch bób, które można spożywać nawet 1-3 razy dziennie. Są one źródłem wartościowego białka, soli mineralnych (żelaza, wapnia, magnezu, selenu, cynku), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego oraz błonnika.

Piąte piętro zajmują ryby, drób i jaja. Polecane są 0-2 razy dziennie, co oznacza, że nie trzeba ich spożywać codziennie. W tygodniu mogą wystąpić także posiłki bezmięsne (dotyczy to osób dorosłych, dzieci w okresie wzrostu muszą codziennie dostawać białko!). Dostarczają wartościowego białka, jednak towarzyszące im tłuszcze zwierzęce sprawiają, że znalazły się na tym właśnie piętrze piramidy. Ryby należą do pokarmów stymulujących wzrost, a tłuszcz w nich zwarty odgrywa ogromna rolę w rozwoju mózgu i wzorku u dzieci.

Szóste piętro zajmuje mleko i przetwory mleczne (1-2 porcje dziennie), które dostarczają wapnia niezbędnego do budowy tkanki kostnej, która najintensywniej rozwija się w dzieciństwie i młodości. Produkty mleczne fermentowane są natomiast źródłem bakterii mlekowych, które podnoszą odporność, usprawniają pracę przewodu pokarmowego, chronią przed zatruciami.

Na ostatnim piętrze piramidy znajdują się produkty, które powinno się spożywać sporadycznie, czyli tylko kilka razy w miesiącu. Są to: czerwone mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina) oraz produkty zawierające duże ilości cukrów prostych: słodycze, białe pieczywo, biały ryż i ziemniaki. Mają wysoką wartość kaloryczną, a znikomą wartość odżywczą. Ich nadmierna konsumpcja prowadzi do rozwoju cukrzycy, otyłości oraz innych schorzeń. Do tego piętra zaliczają się również słone przekąski i żywność typu fast food.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak się odżywiać po resekcji żołądka?

Witam, jestem po rękawowej resekcji żołądka w 2014 roku. W pierwszym okresie waga ładnie spadała ale po uzyskaniu niespełna 20 kg spadku zatrzymała się i od tego czasu zaczęłam powoli tyć. Zdaję sobie sprawę, że jest to efekt złej diety ponieważ bardzo mam duży problem z jedzeniem białka, szczególnie mięsa. W międzyczasie byłam na kontroli w innym szpitalu niż ten w którym miałam wykonywaną resekcję i tam bardzo skrytykowano zalecenia dietetyczne, które zaordynowano mi po zabiegu. W związku z tym poszukuję dietetyka, który ma doświadczenie z osobami po resekcji.
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty