Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Brak kontaktu wzrokowego i opóźniony rozwój mowy a autyzm atopowy

antos moj 3letni i4miesiace syn oprocz braku kontaktu wzrokowego{jak sie bawi wtedy patrzy,ale ogolnie jest to krotko trwaly kontakt ]ma opuznienie mowy oraz slabo nasladuje.chodzi do normalnego przedszkola gdzi sie zaklimatyzowal, panie mowia ze zabawy w kolku z dziecmi wydluzyly sie i chetnie bieze w nich udzial rozumie co sie do niego mowi i wykonuje polecenia ale dr psychiatra pol roku tem powiedziala ze jest dzieckiem zdrowym ateraz autyzm atopowy czy moze sie mylic.bardzo prosze o odp
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Dziecko autystyczne w przedszkolu

Autyzm to dziecięce zaburzenie rozwojowe. Częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek. Co jeszcze warto wiedzieć na temat autyzmu? Obejrzyj film i dowiedz się więcej o przebywaniu dziecka autystycznego w przedszkolu.

Witam

Jak najbardziej pomyłka jest możliwa. Autyzm jest zaburzeniem, które musi zawierać pewne kryteria diagnostyczne, aby mógł być stwierdzony.
Należy między innymi zastanowić się nad następującymi kwestiami:
- czy dziecko utrzymuje kontakt wzrokowy
- czy dzieli się swoimi przeżyciami, pokazuje swoje rysunki, zabawki
- czy używa zabawek zgodnie z przeznaczeniem
- potrafi bawić się z rówieśnikami, szuka z nimi kontaktu
- ma wybiórcze zainteresowania, fiksuje się na pewnych tematach
- preferuje tylko określone pokarmy
- ma problemy ze snem
- czy rozwój mowy jest prawidłowy
- jeśli nie mówi czy wskazuje palcem czego chce, pokazuje obrazki w książeczkach
Podane przez mnie kryteria nie wyczerpują tematu ale są pewną wskazówką.
Najlepiej w celu diagnozy udać się do specjalistycznego ośrodka specjalizującego się w autyzmie. Działają tam zespoły diagnostyczne składające się z wielu specjalistów z różnych dziedzin. Polecam warszawski Synapsis.

Pozdrawiam

Joanna Gałczyńska-Adamiak
www.centrum-logopedyczne.pl

0

Witam. Brak kontaktu wzrokowego, opóźnienie rozwoju mowy, brak naśladownictwa są niepokojącymi symptomami. Jeśli psychiatra sugeruje autyzm, to prawdopodobnie ma rację. Radziłabym zdiagnozować dziecko w placówce specjalizującej się w diagnozie autyzmu.
Z wyrazami szacunku. Anna Tońska-Szyfelbein

http://www.logo-ped.gda.pl

0
Mgr Agata Majda Pedagog, Olkusz
72 poziom zaufania

Witam
Trudni mówić o pomyłce. W momencie badania dziecko prezentowało takie zachowania i miało takie cechy, które wskazywały na cechy autystyczne. Jeśli teraz zachowanie dziecka się poprawia to
Być może jest to zasługa oddziaływań terapeutycznych. Warto na bieżąco konsultować się z lekarzem, który monitoruje rozwój dziecka by faktycznie mógł potwierdzić diagnozę.
Jeśli ma Pani wątpliwości to można zasięgnąć opini jeszcze kogoś innego.
Pozdrawiam AM

Pedagog, terapeuta, coach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy