Cholesterol 95 mg/dl - norma 150-200

Witam. Po ostatnim badaniu z krwi wynik poziomu cholesterolu przeraził mnie dość mocno. Poziom jest dużo poniżej normy. Dodam że w marcu poziom ten też był poniżej normy, ale wówczas wynosił 109,9. Spada więc w zastraszającym tempie. W marcu inne wskażniki miałam w normach. Obecnie miałam wykonane badanie z krwi na tarczycę ( podejrzenie nadczynności) i wątrobę. TSH jest w normie - 1,8 ( norma: 0,27-4,2), wskaźniki wątrobowe - transaminazy ( ALT,AST) również. Obecnie dość często mam dolegliwości typu: ciągłe zmęczenie, ból gardła ( rano i wieczorem), miękkie nogi, trzęsące się ręce oraz najbardziej uciążliwe - kołatanie serca. Co może być przyczyną tak niskiego cholesterolu? Mam 28 lat, odżywiam się regularnie i zróźnicowanie. Czy badanie TSH mogło nie wykazać nadczynności tarczycy? Czy powinnam zrobić dokładniejsze? A może w kierunku sprawdzenia komórek nowotworowych?
28 LAT ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Taki niski cholesterol może również oznaczać wyniszczenie. Do wyniszczenia może prowadzić wiele chorób od przewlekłych chorób układu pokarmowego przez infekcję i nowotwory. Obawiam się, że czeka Panią jeszcze wiele badań zanim przyczyna będzie ustalona. Aby dokładniej zbadać czynność tarczycy należy jeszcze oznaczyć fT3 i fT4. Proponuje też udać się do hematologa by wykluczyć choroby układu krwiotwórczego. 

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty