Podwyższony cholesterol całkowity - czy taki wynik powinien budzić niepokój?

Dzień dobry. Mam 54 lata. Z wyników, które otrzymałam po zrobieniu badań wynika, że HDL jest u mnie wyższy niż norma (63 mg/dl), zły zaś cholesterol też mieści się w granicach normy (129 mg/dl), a cholesterol całkowity jest podwyższony (221 mg/dl). I tu nasuwa się pytanie: jak to jest możliwe - czy taki poziom cholesterolu całkowitego powinien budzić niepokój? Zaznaczam, że mam nadwagę, chociaż staram się zdrowo odżywiać, nie jem nic tłustego i smażonego, zjadam w ogóle mało mięsa i wędlin, nie palę i jestem abstynentką. Nie wiem co robię nie tak, że ten mój cholesterol jest tak wysoki. Czy przy podwyższony cholesterolu muszę przestrzegać jakiejś określonej i bardzo restrykcyjnej diety? Co powinnam jeść, a czego unikać, żeby go obniżyć? Może ktoś mi to wytłumaczy. Z góry bardzo dziękuję każdą za odpowiedź i pozdrawiam.
54 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Prawidłowe wartości lipidogramu to:
- cholesterol całkowity < 200 mg/dl (5,2 mmol/l),
- LDLcholesterol < 135 mg/dl (3,5 mmol/l),
- HDLcholesterol - kobiety > 40 mg/dl (1,0 mmol/l); mężczyźni > 35 mg/dl (0,9 mmol/l).
Leczenie hipercholesterolemii rozpoczyna się zawsze od włączenia odpowiedniej diety, która opiera się na ograniczeniu spożycia pokarmów bogatych w cholesterol na rzecz zwiększenia spożycia pokarmów bogatych w włóknik, tłuszczów roślinnych, ryb, poza tym przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
W ramach diety należy spożywać:
- Chude mięso (np. kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę). Niektóre ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela zawierają omega-3 - kwasy tłuszczowe.
- Do smażenia lepsze są oleje oliwkowe i rzepakowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają utlenianiu. Osoby o podwyższonym cholesterolu i cierpiące na miażdżycę powinni w ogóle unikać smażonych potraw. Powinny zamiast tego spożywać raczej pokarmy gotowane, duszone bądź pieczone z jak najmniejszą ilością tłuszczu.
- Jedno jajko na tydzień zupełnie wystarcza, wliczając jajka stosowane do przygotowania posiłków.
- Aby dostarczać inne niezbędne dla organizmu składniki, unikając obfitych w cholesterol, warto pić niskotłuszczowe mleko, jogurty, jeść chudy biały ser. Dzięki temu ogranicza się również ilość spożywanych kalorii. Otyłość jest również jedną z przyczyn wysokiego cholesterolu.
- margaryna miękka (do smarowania pieczywa), w małej ilości.
- Pieczywo ciemne.
- Warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin E, C i betakarotenu. Te mikroelementy chronią przed utlenianiem cholesterolu. Należy więc jeść dużo warzyw i owoców. Każdego dnia spożywaj duże ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców.
- Warto też jeść zboża. Warzywa, owoce i zboża zawierają błonnik, który powoduje obniżenie ilości cholesterolu w organizmie.
- Błonnik znajdziemy również w płatkach owsianych, ryżu, kaszy, otrębach.
- Aby uzupełniać braki tłuszczu, dobrze jest również jeść w niewielkich ilościach orzechy, nasiona strączkowe np. słonecznika lub dyni.
- Sprawdzaj na opakowaniach zawartość tłuszczu i cholesterolu.
- Pij w niewielkich ilościach czerwone wino. Ponadto regularna aktywność fizyczna w korzystny sposób wpływa na stężenie lipidów, w tym cholesterolu, ułatwia utrzymanie równowagi pomiędzy dobrym i złym cholesterolem. Poza tym wzmacnia układ krwionośny i poprawia krążenie. Ułatwia również zrzucanie zbędnych kilogramów, co dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi zazwyczaj stosuje się w ostateczności, gdy dieta i wysiłek fizyczny nie są w stanie doprowadzić do pożądanych stężeń cholesterolu.

0
Magdalena Mroczek
83 poziom zaufania

Za prawidłowe uznaje się następujące wartości cholesterolu:
cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l)
LDL: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l);
HDL - wartości prawidłowe dla mężczyzn: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); dla kobiet: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)

W Pana przypadku cholesterol całkowity jest nieznacznie podwyższony. W pierwszej kolejności można próbować zmniejszyć jego stężenie dietą. Należy unikać pokarmów smażonych i tłustego mięsa, jeść świeże owoce i warzywa, wybierać ciemne pieczywo, spożywać produkty bogate w witaminę E i C. Dietę warto połączyć ze zwiększoną aktywnością fizyczną.

Jeśli leczenie okaze się nieskuteczne, być może lekarz zdecyduje się wprowadzić leczenie statynami. Podwyższony poziom cholesterolu jest niebezpieczny, bo może przyczyniać się do chorób tj. udar czy zawał i dlatego wyników badań laboratoryjnych nie należy lekceważyć.

Osoby mające podwyższony cholesterol powinny sprawdzać jego poziom przynajmniej raz w roku.

Czasami wzrost cholesterolu całkowitego spowodowany jest zmianą diety w ostatnim czasie, na przestrzeni ostatnich kilku dni. Może to dać czasowo podwyższony poziom cholesterolu, który może np. po około dwóch tygodniach powrócić do normalnego poziomu. W takich przypadkach, jeśli w ostatnim czasie doszło do znacznej modyfikacji diety, warto jest powtórzyć badanie poziomu cholesterolu za około 2-3 tygodnie i sprawdzić na jakim poziomie będzie się kształtował on wtedy.













0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty