Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 2 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Choroba uchyłkowa jelita grubego

Rozpoznanie: z dnia 2012-03-14 1. Choroba uchyłkowa jelita grubego bez przedziurawienia i ropnia. 2. Błona śluzowa z cechami przewlekłego zapalenia/+/, z metaplazją jelitową/+/ bez dysplazji. 3. H.pylori/-/. Widoczny rozrost dołeczkowy i włóknienie blaszki właściwej. Wcześniej przed badaniem byłem leczony w kierunku H.pylori. Leczenie: Nolpaza 40 mg. przez okres ok 3-mcy, później 20mg. - przez okres 5 miesięcy. Brałem również ekstrakt korzenia lukrecji i piłem siemię lniane, które do dzisiejszego dnia piję. Od kwietnia 2012 do dnia dzisiejszego schudłem 12 kg, ważyłem 76 kg. Dzisiaj ważę 64 kg przy wzroście 176 cm i nadal chudnę po odstawieniu wszystkich leków. Dolegliwości żołądkowych jak na razie nie odczuwam. Czy metaplazja ma wpływ na mój spadek wagi? Jadam normalnie unikając tłustych i ciężkich potraw i ostrych przypraw, więcej jadam warzyw, owoców. Czy leki powodowały złe wchłanianie pokarmów? Jak zatrzymać spadek wagi? Ogólnie czuję się dobrze, podwyższony cukier utrzymuję ponizej 100, nie mam możliwości obecnie zrobić gastroskopii - jestem za granicą - co mam robić? Proszę o konkretną odpowiedź, czy jest jakiś sposób zatrzymania tego spadku wagi i czy leczenie metaplazjii polega tylko na podawaniu leków na obniżenie kwasu solnego? Jak długo go można brać? Jakie inne badania powinienem wykonać? Moje ostatnie wyniki z dnia 2012-10-26: Glucose, Serum 101 High mg/dL 65 − 99 01 Uric Acid, Serum 3.4 Low mg/dL 3.7 − 8.6 01 Please Note: 01 Therapeutic target for gout patients: 59 eGFR If Africn Am 109 mL/min/1.73 >59 BUN/Creatinine Ratio 17 9 − 20 Sodium, Serum 140 mmol/L 134 − 144 01 Potassium, Serum 4.4 mmol/L 3.5 − 5.2 01 Chloride, Serum 102 mmol/L 97 − 108 01 Calcium, Serum 9.4 mg/dL 8.7 − 10.2 01 Phosphorus, Serum 3.3 mg/dL 2.5 − 4.5 01 Protein, Total, Serum 7.4 g/dL 6.0 − 8.5 01 Albumin, Serum 4.8 g/dL 3.5 − 5.5 01 Globulin, Total 2.6 g/dL 1.5 − 4.5 A/G Ratio 1.8 1.1 − 2.5 Bilirubin, Total 0.9 mg/dL 0.0 − 1.2 01 Bilirubin, Direct 0.26 mg/dL 0.00 − 0.40 01 Bilirubin, Indirect 0.64 mg/dL 0.10 − 0.80 Alkaline Phosphatase, S 64 IU/L 25 − 150 01 LDH 158 IU/L 0 − 225 01 AST (SGOT) 22 IU/L 0 − 40 01 GGT 8 IU/L 0 − 65 01 Iron, Serum 119 ug/dL 40 − 155 01 Cholesterol, Total 153 mg/dL 100 − 199 01 Triglycerides 60 mg/dL 0 − 149 01 . 01 CBC, Platelet Ct, and Diff 01 WBC 4.9 x10E3/uL 4.0 − 10.5 01 RBC 4.67 x10E6/uL 4.14 − 5.80 01 Lymphs 36 % 14 − 46 01 Monocytes 11 % 4 − 13 01 Eos 6 % 0 − 7 01 Basos 1 % 0 − 3 01 Neutrophils (Absolute) 2.3 x10E3/uL 1.8 − 7.8 01 Lymphs (Absolute) 1.8 x10E3/uL 0.7 − 4.5 01 Monocytes(Absolute) 0.5 x10E3/uL 0.1 − 1.0 01 Eos (Absolute) 0.3 x10E3/uL 0.0 − 0.4 01 Baso (Absolute) 0.0 x10E3/uL 0.0 − 0.2 01 Immature Granulocytes 0 % 0 − 2 01 Immature Grans (Abs) 0.0 x10E3/uL 0.0 − 0.1 01 . 01 Urinalysis Gross Exam 01 Specific Gravity 1.014 1.005 − 1.030 01 pH 8.0 High 5.0 − 7.5 01 Urine−Color Yellow Yellow 01 Appearance Cloudy Abnormal Clear 01 WBC Esterase Negative Negative 01 Protein Negative Negative/Trace 01 Glucose Negative Negative 01 Ketones Negative Negative 01 Occult Blood Negative Negative 01 Bilirubin Negative Negative 01 Urobilinogen,Semi−Qn 0.2 mg/dL 0.0 − 1.9 01 Nitrite, Urine Negative Negative 01 Microscopic follows if indicated. 01 Microscopic Examination SPACE CA 19−9 5 U/mL 0 − 35 01 Roche ECLIA methodology SPACE C−Peptide, Serum 1.5 ng/mL 1.1 − 4.4 01 AFP, Serum, Tumor Marker

MĘŻCZYZNA, 59 LAT ponad rok temu

Jak działa żołądek?

Badania laboratoryjne są w zakresie normy. W chwili obecnej skoro nie ma Pan dolegliwości związanych z żołądkiem radziłbym odstawić wszelkie leki. Długotrwałe stosowanie leków powodujących blokowanie wydzielania kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka może rzeczywiście w pewnym stopniu powodować utrudnienie we wchłanianiu pokarmów. Na pewno należałoby wykonać kontrolną gastroskopię zwłaszcza z oceną błony śluzowej dwunastnicy, aby wykluczyć ewentualną celiakię (choroba związana z niedostatecznym rozwojem kosmków jelitowych i co za tym idzie złym wchłanianiem substancji odżywczych z pokarmów). Metaplazja czyli zamiana jednego dojrzałego nabłonka w inny dojrzały jest następstwem przewlekłego stanu zapalnego. W Pana przypadku metaplazja jest zaznaczona tylko w niewielkim stopniu (1 stopień w skali 3-stopniowej). Tak na prawdę nie ma leków bezpośrednio działających na ten proces. On już się dokonał. Okresowo leki zwalczające proces zapalny w błonie śluzowej żołądka (np. inhibitory pompy protonowej) powinny być w tym przypadku wystarczające.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy