Chudnę i mam wysokie cukry

Mam 59 lat, od 7 leczę cukrzycę typu 2. Biorę  pochodną sulfonylomocznika już 3 mg rano i pochodną biguanidu 850 trzy razy dziennie. Diety nie przestrzegałam nigdy, wieczorem dopadał mnie głód na słodkie i zjadałam całą czekoladę (codziennie). Nie mam pragnienia, swędzenia, rany goją się błyskawicznie, więc trochę ignorowałam chorobę. Rok temu zaczęły mi się rozdwajać paznokcie i pojawiły się wodniste stolce (raz rano wylatywała ze mnie fontanna cieczy), w brzuchu piszczały jelita, gazy rozpierały mnie. Codziennie ważyłam mniej, teraz to już 10 kg i jestem sucha, a odżywiam się bardzo dobrze. Gastrolog zlecił badania i tak: gastroskopia - b.z., kolonoskopia - b.z., TK - b.z., usg - b.z., hormony tarczycy w normie i ok. 30 parametrów badania z krwi - wszystko w normie. Przy braku diety i lekach, które brałam, cukry były zawsze w normie. Ja chudnę, a powodu nie ma! Zastanawiam się, czy to nie pochodna biguanidu tak mnie niszczy, raz przez 3 dni nie brałam, w brzuchu nagły spokój, stolec normalny, ale cukry, pomimo diety, 200-300. Jestem załamana, łudziłam się, że będę tak żyć w zgodzie z chorobą i czekoladą, ale tak nie można. Od tygodnia nie zjadłam żadnych słodyczy, co jeszcze zrobić, co zbadać? Proszę o pomoc. Nika.

KOBIETA, 59 LAT ponad rok temu

Dzień dobry Pani!

Ze względu na polskie prawodawstwo usunąłem z Pani pytania nazwy leków, jednakże mogłem się z nimi zapoznać i odniosę się do Pani pytania, je uwzględniając.

Po pierwsze chudnięcie i niewyrównana cukrzyca idą ze sobą w parze. Wysokie cukry we krwi sprawiają, że Pani chudnie. Ale niestety to tylko pozorna korzyść, bowiem wysokie stężenia glukozy powodują groźne powikłania, takie jak zawał serca, udar, ślepotę czy stopę cukrzycową.

Nie wykluczone, że aby wyrównać glikemię, będzie Pani musiała przejść na insulinę przynajmniej na jakiś czas, aż do ustabilizowania poziomów cukru.

Jeśli chodzi o dolegliwości jelitowe, to lek, który Pani o to obwinia, zwłaszcza w połączeniu z cukrami prostymi (czekoladą, cukierkami), jest przyczyną dolegliwości. Jednakże z dwojga złego lepiej odstawić słodycze niż lek. Może należałoby odrobinę zmniejszyć dawkę, jednkaże proszę pamiętać, że jest to jedyny lek, który zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę - rezygnacja z niego oznacza szybsze powikłania. Proszę zadbać o dietę (bez cukrów prostych, słodyczy, czekolady, lodów, słodkich owoców), a problemy z układem pokarmowym powinny się skończyć.

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty