Co można jeść chorując na refliks?

Dzień dobry Moja mama cierpi na refluks a gastroskopia wykazała jedynie rozpoznanie zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Chodzi o jedno pytanie: czy w tej sytuacji refluksu żołądkowego można jeść następujące pokarmy? pieczywo, szczególnie czy można spożywać bułki pszenne? nabiał, jajka gotowane ? Ogólnie wiemy jaka ma być dieta zero tłuszczu, zero słodyczy, alkoholu, mięsa itp. sporo je warzyw i owoców ale w ostatnim czasie mamie doskwierają duszności, ma cięzki oddech i leki nic nie pamagają. Za informacje będę bardzo wdzięczny ale szczególnie chodzi mi o te w/w produkty. Pozdrawiam. Stanisław
KOBIETA, 73 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, w przypadku refluksu obowiązuje kilka zaleceń dietetycznych:



unikaj fast foodów (są tłuste i często dość pikantne co nasila objawy),

zamiast 2 – 3 obfitych posiłków w ciągu dnia jedz 4 – 5 mniejszych, aby nie przeładowywać żołądka,

wybieraj potrawy łagodne w smaku,

kolacje jedz przynajmniej 3 godziny przed snem,

nie pij soków, jeśli pijasz okazjonalnie zawsze rozcieńczaj je wodą w proporcji 1:1,

unikaj kwaśnych i cierpkich owoców,

unikaj ostrych przypraw,

unikaj gorzkiej czekolady i kakao,

zrezygnuj z potraw wędzonych i marynowanych,

zrezygnuj z pokarmów i napojów wywołujących wzdęcia,

zrezygnuj z kawy,

zrezygnuj z alkoholu,

obserwuj po jakich produktach dokucza ci zgaga; u niektórych osób wywołują ją inne pokarmy, np. świeże pieczywo, ciasta, pomidory i ich przetwory, mięsa mocno naszpikowane czosnkiem lub cebulą.



Proszę zerknąć również na moją stronę, gdzie szerzej opisuję ten problem:

https://zdrowonajedzeni.pl/zgaga-dieta/







pozdrawiam serdecznie

Justyna Marszałkowska-Jakubik

0
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

tak, bułki pszenne są wskazane przy objawach choroby refluksowej, ponieważ są dużo mniej ciężkostrawne niż np. pieczywo razowe lub na zakwasie. Jajka gotowane są także wskazane, ale raczej w postaci na miękko, ponieważ jajka na twardo są ciężkostrawne, zresztą podobnie jak jajka smażone. Co do nabiału to sprawa jest bardziej skomplikowana i wiele zależy od organizmu – niektórzy tolerują nabiał w niektórych postaciach, inni pacjenci uskarżają się na zgagę po zjedzeniu nabiału.

Warto jednak spróbować – chudy twaróg i fermentowane napoje mleczne są zdrowe i jeżeli nie ma takiej konieczności, nie należy z nich rezygnować. Natomiast zdecydowanie w chorobach górnego odcinka dróg pokarmowych nie należy spożywać tłustych produktów, czyli. m.in. śmietany czy żółtych serów, serów pleśniowych itd.

O zapaleniu błony śluzowej żołądka i diecie w chorobie refluksowej przeczyta Pan w naszych artykułach, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/zapalenie-blony-sluzowej-zoladka-przyczyny-objawy-leczenie oraz https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty