Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Dzień dobry, w przypadku refluksu obowiązuje kilka zaleceń dietetycznych:
unikaj fast foodów (są tłuste i często dość pikantne co nasila objawy),
zamiast 2 – 3 obfitych posiłków w ciągu dnia jedz 4 – 5 mniejszych, aby nie przeładowywać żołądka,
wybieraj potrawy łagodne w smaku,
kolacje jedz przynajmniej 3 godziny przed snem,
nie pij soków, jeśli pijasz okazjonalnie zawsze rozcieńczaj je wodą w proporcji 1:1,
unikaj kwaśnych i cierpkich owoców,
unikaj ostrych przypraw,
unikaj gorzkiej czekolady i kakao,
zrezygnuj z potraw wędzonych i marynowanych,
zrezygnuj z pokarmów i napojów wywołujących wzdęcia,
zrezygnuj z kawy,
zrezygnuj z alkoholu,
obserwuj po jakich produktach dokucza ci zgaga; u niektórych osób wywołują ją inne pokarmy, np. świeże pieczywo, ciasta, pomidory i ich przetwory, mięsa mocno naszpikowane czosnkiem lub cebulą.
Proszę zerknąć również na moją stronę, gdzie szerzej opisuję ten problem:
https://zdrowonajedzeni.pl/zgaga-dieta/
pozdrawiam serdecznie
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Witam,
tak, bułki pszenne są wskazane przy objawach choroby refluksowej, ponieważ są dużo mniej ciężkostrawne niż np. pieczywo razowe lub na zakwasie. Jajka gotowane są także wskazane, ale raczej w postaci na miękko, ponieważ jajka na twardo są ciężkostrawne, zresztą podobnie jak jajka smażone. Co do nabiału to sprawa jest bardziej skomplikowana i wiele zależy od organizmu – niektórzy tolerują nabiał w niektórych postaciach, inni pacjenci uskarżają się na zgagę po zjedzeniu nabiału.
Warto jednak spróbować – chudy twaróg i fermentowane napoje mleczne są zdrowe i jeżeli nie ma takiej konieczności, nie należy z nich rezygnować. Natomiast zdecydowanie w chorobach górnego odcinka dróg pokarmowych nie należy spożywać tłustych produktów, czyli. m.in. śmietany czy żółtych serów, serów pleśniowych itd.
O zapaleniu błony śluzowej żołądka i diecie w chorobie refluksowej przeczyta Pan w naszych artykułach, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/zapalenie-blony-sluzowej-zoladka-przyczyny-objawy-leczenie oraz https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Co można jeść w przypadku zakażenia Helicobacter Pylori? – odpowiada Mgr Aleksandra Reyer
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co można jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka mogę jeść naleśniki z serem? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak zbilansować dietę przy alergii na nikiel i kobalt u siedemdziesięcioletniej osoby? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta odchudzająca przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Jaka dieta przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Dieta lekkostrawna - na czym polega, zasady, wskazania, co jeść, przykładowy jadłospis
Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organiz...
Dieta przy refluksie - zasady, przeciwwskazania, zalecenia
Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe...
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s...