Dobry wieczór . Wyjeżdżam do Tajlandii 28-go października niestety mam alergię na słońce czy może zażywanie czegoś mam na myśli Zyrtek itp może pomóc ?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
proszę spróbować stosować wapno musujące do picia.
Dobrze jest też przyzwyczaić skórę kilka dni wcześniej do słońca.
Będąc już na miejscu zalecam stopniowe opalanie z kremami z wysokimi filtrami UV.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co stosować na wysypkę na słońce? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy osoby o jasnej karnacji mogą się opalać? – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Czy mogę opalać się na słońcu, gdy wcześnie użyłam samoopalacza? – odpowiada Mgr Aleksandra Matuła
- Jak zabezpieczyć znamiona przed opalaniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Opalanie po wykonaniu zabiegu depilacji laserowej – odpowiada Lek. Krzysztof Ziemczyk
- Jak żyć z fotoalergią? – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Czerwona skóra z krostkami po przebywaniu na słońcu – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co stosować do opalania twarzy? – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Opalanie po zakończeniu kuracji Izotekiem – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Opalanie po zakończeniu kuracji retinoidami – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński