Witamy!
W opisanej sytuacji niedokrwistość może być typowym powikłaniem chemioterapii. W związku z tym dieta i kwestia niedoboru nie ma dużego znaczenia. Żadne składniki dietetyczne nie pozwolą zapobiec pojawieniu się niedokrwistości. W sytuacji stwierdzenia innej przyczyny niedokrwistości na pewno zostanie zlecona przez lekarza prowadzącego odpowiednia farmakoterapia. Warto spożywać w czasie wzmożonej erytropoezy produkty żywieniowe zawierające duże ilości żelaza.
Redakcja abcZdrowie.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zwiększenie liczby czerwonych krwinek – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Niski poziom limfocytów i czerwonych krwinek – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Wysoki poziom białych krwinek i niski czerwonych – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czerwone krwinki poniżej dolnej granicy – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy podwyższone krwinki białe mogą być spowodowane zapaleniem stawów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Brunatno-czerwony stolec: jestem w ciąży i nie wiem czy powinnam się niepokoić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co jeżeli chemioterapia jest zbyt agresywna dla chorego na przewlekłą białaczkę limfatyczną? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Długoletnie leczenie anemii i niski poziom czerwonych krwinek – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Mała ilość krwinek czerwonych a zła dieta – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Za niska wartość hematokrytu i krwinek czerwonych – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Anemia - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie
Anemia nie jest dolegliwością, którą można szybko
Sferocytoza wrodzona - leczenie, objawy, dziedziczenie
Sferocytoza wrodzona to niedokrwistość hemolityczn
Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja
Ferrytyna jest białkiem, które ma za zadanie groma