Co spożywać przy niskim poziomie krwinek czerwonych?

Moja mama choruje na ostrą białaczkę limfatyczną i jest w trakcie chemioterapii (II cykl). Po podaniu chemii zawsze ma problem z niskim poziomem krwinek czerwonych. Po ostatniej chemii poziom krwinek spadł do takich wartości,że musiała mieć przetoczony koncentrat czerwonych krwinek. Jakie produkty powinna spożywać (oprócz buraków), aby ten poziom tak drastycznie nie spadał. Zdaje sobie sprawę, że przez same posiłki ten poziom nagle nie wzrośnie, ale przeszukałam już internet i nie umiem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakie produkty chociażby minimalnie podniosły jej te wartości?
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy!

W opisanej sytuacji niedokrwistość może być typowym powikłaniem chemioterapii. W związku z tym dieta i kwestia niedoboru nie ma dużego znaczenia. Żadne składniki dietetyczne nie pozwolą zapobiec pojawieniu się niedokrwistości. W sytuacji stwierdzenia innej przyczyny niedokrwistości na pewno zostanie zlecona przez lekarza prowadzącego odpowiednia farmakoterapia. Warto spożywać w czasie wzmożonej erytropoezy produkty żywieniowe zawierające duże ilości żelaza.

Redakcja abcZdrowie.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty