Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam.
Jeżeli chodzi o dietę to powinna zawierać głównie takie produkty jak jaja, mięso, owoce i jarzyny oraz u narządy miąższowe zwierząt np. wątroba. Wiązanie żelaza ułatwia witamina C dlatego powinno spożywać się produkty które ją zawierają.Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Badanie morfologiczne - analiza wyników u dziecka – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak postępować, żeby podnieść poziom czerwonych krwinek? – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Podwyższona bilirubina a dieta bezmięsna – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń