Ćwiczenia i dieta a odchudzanie

Witam. Codziennie ćwiczę pół godziny na orbitreku ,do tego rano naczczo piję sok z 1 cytryny z wodą ,tryb žycia mam bardzo ruchliwy do tego staram się nie przejadać chcę zgubić trochę kilogramów. Co mogę jeszcze do tego dołączyć i jeszcze wypijam 3 filižanki zielonej herbaty . Pozdrawiam.
KOBIETA, 48 LAT ponad rok temu

Potrzebna jest jeszcze informacja ile Pani waży, mierzy wzrostu i jaki jest Pani cel. Tzn. ile kg chce Pani zgubić?
Gratuluję podejścia i systematyczności.
Proszę o dokładniejsze informacje.

Pozdrawiam.
Joanna Arciszewska
info@swiatdietetyki.pl

0
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska

Witam ciepło

Mądra dieta i zdrowa dieta oparta jest na prawidłowym jej zbilansowaniu.
Na 5-6 posiłkach dziennie w pełni pokrywających zapotrzebowanie energetyczne, na makro - mikroelementy , na witaminy i pierwiastki śladowe.
Proszę się nie głodzić.
Głód spowalnia metabolizm i nie chudniemy.
Regularne posiłki, dostosowane go fizjologii + aktywność fizyczna są receptą na sukces.
pamiętaj, aby Twoje posiłki były komponowane w taki sposób, żeby mogły w ciągu dnia dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych makro- i mikroelemntów. Im bardziej urozmaicona będzie dieta, tym łatwiej zaspokojone będzie zapotrzebowanie na niezbędne składniki i witaminy i tym łatwiej schudnąć. Komponując posiłki należy wybierać rozsądnie dobre źródła pełnowartościowego białka z chudych, białych mięs (UWAGA na kurczaki i ryby hodowlane). Nie bać się wieprzowiny. Czerwone mięso ma wiele cennych dla nas składników, nie warto kompletnie rezygnować z tych źródeł białka. Produkty mleczne są świetnie – proszę pamiętać o kefirach, maślance, chudym/półtłustym twarogu. UWAGA proszę się nie nabierać na produkty ‘light’ (mniej tłuszczu a więcej cukrów prostych).Podaż błonnika w diecie jest istotna. to otręby i płatki zbożowe, to brązowy, niełuskany ryż, to kasze gruboziarnistych. Są one też fantastycznym źródłem węglowodanów złożonych, z których będziemy czerpać energię każdego dnia. Cukry proste – tylko w postaci owoców, najlepiej świeżych. Warzywa – bogactwo witamin, mikroelementów ! Jedzmy je – na surowo, gotowane na parze, jako przystawka albo jako danie główne. Zdrowe jedzenie to również odpowiednia obróbka termiczna, zrezygnujmy ze smażenia na tłuszczu. Zastąpmy je gotowaniem, gotowaniem na parze, duszeniem, smażeniem beztłuszczowym, pieczeniem w rękawie lub w garnku rzymskim. I oczywiście dobre oleje. Zrezygnuj ze słodyczy, słodycz najlepiej czerpać z owoców.
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

Witam serdecznie,

Codzienny jadłospis powinien być dostosowany do dziennego zapotrzebowania na energię. Jeśli zależy Pani na schudnięciu - w pierwszej kolejności proszę uzbroić się w cierpliwość. Nagłaśniane przez media diety niskoenergetyczne (1200 kcal i mniej) cechują się krótkim czasem stosowania i mogą przyczynić się do spowolnienia naszego metabolizmu (oznacza to m.in. że nasze narządy spowolnią swoją pracę by zużywać jak najmniej energii). Najprawdopodobniej gdy będzie chciała Pani powrócić do ,,normalnego" jedzenia" - organizm odbije sobie tzw. 'okres głodu' z nawiązką i zacznie przekształcać energię w tkankę tłuszczową. Proszę pamiętać, że jeśli w okresie restrykcyjnej diety zaobserwuje Pani zmiany na wadze - będą one podyktowane utratą wody a nie redukcją tkanki tłuszczowej. By schudnąć trwale i skutecznie należy zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe i zadbać o to by były obecne przez całe nasze życie. Dzięki nowemu wzorcowi żywienia, będzie Pani wolna od niezwykle powszechnego ,,efektu jojo". Proszę zatem zadbać o to by Pani sposób żywienia był smaczny i sycący (tylko wtedy będzie Pani mogła przestrzegać swoich postanowień przez dłuższy okres). Codzienny jadłospis powinien składać się z 5-6 niewielkich posiłków, które należy spożywać w odstępach 2-3 h. Przygotowane przez Panią potrawy powinny być bogate pod względem odżywczym (przestrzegam przed popularnymi 'monodietami' polegającymi na jedzeniu określonego produktu - są one niebezpieczne dla naszego zdrowia). W okresie redukcji proszę sięgać po duże ilości warzyw (można je jeść do woli!) a także bez wyrzutów sumienia spożywać owoce, węglowodany złożone (kasze, ryże, pełnoziarniste makarony czy pieczywo), białka (produkty mleczne, chudy drób czy też ryby morskie). By zaobserwować zmiany na wadze należałoby także zwiększyć aktywność fizyczną oraz znacząco ograniczyć cukry proste (wyroby cukiernicze, napoje, chipsy). Apeluje także by nie eliminować całkowicie tłuszczy - one również pełnią ważne funkcje w naszym organizmie. Doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy będzie np. łosoś, avocado czy oliwa z oliwek. Jeśli w Pani odżywianiu pojawi się produkt z którego nie będzie Pani dumna, należy jak najszybciej wrócić na odpowiednie ,,tory" i nie zadręczać się wyrzutami sumienia. Warto podkreślić, że jesteśmy tylko ludźmi i każdy z nas może mieć chwilę słabości.

Pozdrawiam,
Marta Kalinowska
Psycholog żywienia

0

Witam,

oczywiście potrzebna jest zdrowa i zbilansowana dieta. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Z pewnością powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty