Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

działania niepożądane po podaniu hialuronidazy to najczęściej reakcje miejscowe, takie jak ból czy dyskomfort w miejscu aplikacji. Dosyć często zdarzają się również inne reakcje skórne – rumień, obrzęk lub uczucie swędzenia.

Zdarza się jednak, że po zabiegu hialuronidazy dochodzi do zaburzeń żołądka i jelit. Wówczas można odczuwać nudności, dreszcze, bóle brzucha, a w niektórych przypadkach biegunki i wymioty. Niewykluczone są również ciężkie reakcje alergiczne, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym. Ważne jest więc, aby hialuronidaza wykonywana była przez doświadczonego lekarza, który przed przystąpieniem do zabiegu wykona próbę uczuleniową.

Jeśli chce Pani sprawdzić co na temat hialuronidazy sądzą nasi eksperci, proszę zapoznać się z poniższymi linkami: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-dlugo-nalezy-czekac-na-koncowy-efekt-rozpuszczenia-kwasu-hialuronidaza, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-hialuronidaza-po-podaniu-w-usta-moze-sie-rozprzestrzenic, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-to-mozliwe-zeby-hialuronidaza-powodowala-zwloknienia.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty