Czy mogę mieć w przyszłości cukrzycę?

Mam pytanie może być ono dość dziwne. Otóż mam insulinoopornosc i aby zwiększyć swoją tolerancję glukozy to postanowiłam niejako trenować trzustke. I przez kilka dni co dziennie wypijalam czysta glukoze 75 gramów jak właśnie w teście obciążania gdzie mi w szpitalu wyszła nie tolerancja i za pierwszym razem zwymiotowalam nią. Aby ta tolerancję wypracować to wpadłam ta taki pomysł żeby pić taka paskudna glukoze przez parę dni aby przyzwyczaić trzustke do dużej ilości glukozy poto aby normalnie sobie super radziła. Dzisiaj przed glukoza po śniadaniu złożonego z 2 parowej i suchej bułki godzinę po zjedzeniu miałam cukier 379. Dopiero potem wypiłam ta glukoze i po 20 min miałam 490 cukier i mi było bardzo dziwnie. Czy mogę za ileś tam w przyszłości mieć cukrzycę?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Wygląda na to, że już ma Pani cukrzycę. Konieczna jest konsultacja z lekarzem i z dietetykiem. Proszę nie jeść bułek i tym bardziej nie pić glukozy! Parówki też nie są dla Pani.

Glikemia poposiłkowa u osób chorujących przewlekle na cukrzycę typu 2 oznaczana 2 godziny po jedzeniu nie powinna przekraczać 160 mg/dl.

U osób chorujących na cukrzycę typu 1 i 2 od niedawna norma cukru we krwi po jedzeniu przyjmuje wartość podobną do normy glikemii poposiłkowej dla zdrowego człowieka, czyli do 140 mg/dl.

Gdy badanie cukru po jedzeniu wskazuje na wartość równą bądź przekraczającą 200 mg/dl, wówczas jest to wynik wskazujący na cukrzycę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty