Witam!
Dieta osoby chorującej na cukrzycę powinna zawierać takie same proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, jak w przypadku ludzi zdrowych, jednak eliminując węglowodany proste na rzecz złożonych. Te ostatnie znajdują się m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, warzywach.
Trudno odnieść się do opisanych przez Panią wzrostów stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ nie znam konkretnych wartości. Należy pamiętać, że glikemia wzrasta po posiłku również u zdrowego człowieka. Nie ma więc sensu mierzenie jej poziomu zaraz po jedzeniu.
Dobrze, że otrzymała Pani wskazówki dietetyczne. Warto zadbać też o regularną aktywność fizyczną, która korzystnie wpływa na wykorzystanie glukozy przez komórki organizmu.
Załączam linki do artykułów, które moga Panią zainteresować:
portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-pulapki,
abcporod.pl/porod-matki-z-cukrzyca,
portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-ciezarnych-0.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Hipoglikemia reaktywna – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Cukrzyca ciążowa w 29 tygodniu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy wystarczy tylko nie jeść białego pieczywa, makaronów? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy mogę mieć w przyszłości cukrzycę? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wahania cukru u osób z cukrzycą – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak wyrównać cukrzycę pomimo leczenia? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Cukrzyca ciążowa jakie niesie ryzyko dla dziecka?! – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska