Cukrzyca ciężarnych - co jeść?

Witam. Jestem w 24 tygodniu ciąży i wykryto u mnie tzw. cukrzycę ciężarnych. Dostałam już wskazówki od dietetyka, co mam jeść. Wiem, że nie powinno się jeść pszennego pieczywa, ale po grahamie strasznie rośnie mi cukier - czy jest to normalne? I w ogóle brakuje mi wytycznych, np. z czym można łączyć ten chleb, żeby cukier nie szalał. Pozdrawiam, Agnieszka
KOBIETA ponad rok temu

Witam!

Dieta osoby chorującej na cukrzycę powinna zawierać takie same proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, jak w przypadku ludzi zdrowych, jednak eliminując węglowodany proste na rzecz złożonych. Te ostatnie znajdują się m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, warzywach.

Trudno odnieść się do opisanych przez Panią wzrostów stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ nie znam konkretnych wartości. Należy pamiętać, że glikemia wzrasta po posiłku również u zdrowego człowieka. Nie ma więc sensu mierzenie jej poziomu zaraz po jedzeniu.

Dobrze, że otrzymała Pani wskazówki dietetyczne. Warto zadbać też o regularną aktywność fizyczną, która korzystnie wpływa na wykorzystanie glukozy przez komórki organizmu.

Załączam linki do artykułów, które moga Panią zainteresować:
portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-pulapki,
abcporod.pl/porod-matki-z-cukrzyca,
portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-ciezarnych-0.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty