Cukrzyca ciężarnych - co jeść?

Witam. Jestem w 24 tygodniu ciąży i wykryto u mnie tzw. cukrzycę ciężarnych. Dostałam już wskazówki od dietetyka, co mam jeść. Wiem, że nie powinno się jeść pszennego pieczywa, ale po grahamie strasznie rośnie mi cukier - czy jest to normalne? I w ogóle brakuje mi wytycznych, np. z czym można łączyć ten chleb, żeby cukier nie szalał. Pozdrawiam, Agnieszka
KOBIETA ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam!

Dieta osoby chorującej na cukrzycę powinna zawierać takie same proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, jak w przypadku ludzi zdrowych, jednak eliminując węglowodany proste na rzecz złożonych. Te ostatnie znajdują się m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, warzywach.

Trudno odnieść się do opisanych przez Panią wzrostów stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ nie znam konkretnych wartości. Należy pamiętać, że glikemia wzrasta po posiłku również u zdrowego człowieka. Nie ma więc sensu mierzenie jej poziomu zaraz po jedzeniu.

Dobrze, że otrzymała Pani wskazówki dietetyczne. Warto zadbać też o regularną aktywność fizyczną, która korzystnie wpływa na wykorzystanie glukozy przez komórki organizmu.

Załączam linki do artykułów, które moga Panią zainteresować:
portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-pulapki,
abcporod.pl/porod-matki-z-cukrzyca,
portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-ciezarnych-0.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty