Dziękuję za pytanie. Regularne przyjmowanie posiłków przy problemach z poziomem glukozy jest bardzo ważne, zatem tak, trzeba przestrzegać pór posiłków. W Pani przypadku istotny w diecie jest rozkład głównych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów) oraz to z jakich produktów żywnościowych pochodzą. Rezygnacja z białego pieczywa i makaronów jest słusznym krokiem, natomiast dietetyk rozpisując plan żywienia dla Pani zadba o to, aby oprócz właściwych węglowodanów dostarczone były inne składniki w potrzebnych ilościach i o odpowiedniej jakości. Jeśli martwi Panią koszt takiego planu dietetycznego, to sugeruję udać się czy to stacjonarnie czy przez internet do kogoś z bardziej korzystną finansowo ofertą. Oczywiście proszę zwrócić uwagę na wykształcenie osoby, którą Pani wybierze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość białek i węglowodanów w diecie – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jedzenie makaronu a wpływ na zdrowie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy cukrzycy można jeść galaretkę z kurczakiem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy makaron tuczy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zasadność rezygnowania z białego pieczywa w diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Cukrzyca ciężarnych - co jeść? – odpowiada Lek. Magdalena Parys