Zapytaj lekarza

7 2 8 , 9 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mój ząb pozostanie bez zmian?

Dzień dobry, mam pytanie o przedłużenie zęba kompozytorem. Chodzi mi o lekkie wydłużenie górnej dwójki, jest krótsza od drugiej. Zaproponowała mi to dr Ortodona, mówiła, ze nie niszczy to szkliwa i mogę , w razie czego kompozyt można zdjąć i zab będzie jak przed zabiegiem. Zaczęłam o tym czytać i wydaje mi się, ze chodzi o bonding, a przy nim wytrawia się szkliwo kwasem i lekko poleruje zab. Czy zatem jest możliwość, ze mój naturalny zab pozostanie bez zmian i będę mogła w razie czego wrócić do opcji sprzed zabiegu?
KOBIETA, 33 LAT 2 tygodnie temu

Domowe sposoby na bolący ząb

Odbudowa kompozytowa jest całkowicie bezpieczna, szkliwo zęba nie zostanie uszkodzone. Jeżeli odbudowa jest wykonywana w powiększeniu może wyglądać idealnie jak własny ząb. Nie widzę potrzeby zdejmowania kompozytu i powrotu do stanu pierwotnego ale oczywiście jest to możliwe. Konieczna konsultacja w gabinecie aby ocenić możliwości odbudowy.

Stomatolog i członek prestiżowych organizacji stomatologicznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy