Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 6 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy moje dziwne uczucie na skórze może mieć związek ze stwardnieniem rozsianym?

Choruję na stwardnienie rozsiane. Od tygodnia mam na prawym udzie z przodu dziwne uczucie na skórze kiedy się tam drapię, jak przejeżdżam po nim ręką albo jak ubieram spodnie i materiał ociera się o skórę. Ciężko mi określić co to za uczucie, ale w porównaniu z lewym udem jest ono inne. Nie wiem czy to drętwienie, uczucie znieczulenia, osłabienie czucia czy może coś innego. Nie przeszkadza mi to jakoś na co dzień, ale jest to niekomfortowe kiedy przypadkiem dotknę uda ręką. Co to może być? Ma to związek z chorobą czy raczej to coś skórnego? Powinnam coś z tym robić? Jeśli tak to co takiego?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Pierwsza pomoc przy napadzie padaczkowym

Opisana przez Panią dolegliwość ma charakter dyzestezji. O ile nie towarzyszą jej żadne widoczne zmiany skóry tej okolicy ( jeśli są to należy zgłosić się do dermatologa ) o typie przebarwień, czy wykwitów takich jak: grudki, pęcherzyki, plamki, to są podstawy, aby przypuszczać iż jest to czuciowa manifestacja świeżego rzutu stwardnienia rozsianego. Zdecydowanie konieczna jest pilna wizyta u specjalisty neurologa, który monitoruje przebieg Pani SM. W tym przypadku bardzo celowe jest pilne wykonanie badania MR głowy z kontrastem i porównawcze zestawienie jego wyniku z istniejącymi zapewne wcześniejszymi badaniami MR, niezbędnymi do rozpoznania stwardnienia rozsianego. W razie potwierdzenia progresji zmian demielinizacyjnych mózgu z obecnością tzw. aktywnych plak, wdraża się natychmiast krótkotrwałą, intensywną sterydoterapię dożylną, np. Solu-Medrolem w kroplówkach przez 5 dni, aby uniknąć pogłębienia się rzutu stwardnienia rozsianego o możliwe inne, znacznie poważniejsze objawy, a jednocześnie w celu uzyskania pełnej remisji istniejących zaburzeń czuciowych ( dyzestezji uda ). O ile jest Pani w trakcie leczenia immunomodulacyjnego beta-interferonem lub nowocześniejszymi preparatami, to leczący Panią specjalista neurolog powinien natychmiast rozważyć wstrzymanie długotrwałego leczenia dotychczasowym preparatem i ewentualne podjęcie dalszego leczenia immunomodulacyjnego lekiem "kolejnego wyboru". Znacznie prawdopodobne zaostrzenie Pani dotychczasowej choroby wymaga pilnego postępowania, aby możliwe nowe, aktywne ogniska demielinizacji mózgu nie utrwaliły się, gdyż obecnie, po tygodniu trwania dolegliwości, wydają się być w pełni odwracalne w przypadku podjęcia sterydoterapii. W miarę upływu dni i tygodni bez leczenia mogą się utrwalić wraz z pogłębieniem się Pani deficytu neurologicznego, czyli - postępu choroby, któremu teraz jeszcze można zapobiec.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy