Koniecznie musi Pan odstawić gluten pszenny: pieczywo, kaszę mannę, kaszę kuskus, kaszę bulgur, makarony pszenne i oczywiście mąkę pszenną i orkiszową. Pozdrawiam
Witam serdecznie,
jeżeli ma Pan nietolerancję glutenu to powinien Pan go wyeliminować z diety.
Nie mnie jednak nie ma to większego związku z przybieraniem na wadze.
Zalecam zrobić badania np. na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinien Pan skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pana styl życia, stan zdrowia, ile ma Pan czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pana preferencje smakowe itp. Jeżeli byłby Pan zainteresowany współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mniej jednak powinien Pan spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinien Pan unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinien Pan być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pan zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień Dobry,
wszystko zależy od tego jaka jest przyczyna nietolerancji glutenu. Jeśli jest problem z pracą jelit to faktycznie może to wpływać na gorsze wchłanianie składników pokarmowych i problem z budowaniem masy ciała.
Zalecam dokładniejsze badania i indywidualnie dostosowaną dietę wraz z aktywnością fizyczną.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przytyć z szybką przemianą materii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jeść codziennie, aby przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przytyć w wieku 38 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Skuteczne sposoby na przytycie dla 22-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jaki sposób na przytycie u 42-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chęć przytycia u 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób przytyć 5 kilogramów w 2 tygodnie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co należy jeść, aby szybko przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeszcze mogę zrobić, żeby trochę przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść żeby przytyć i przybrać na masie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)