Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 2 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy napadowe migotanie przedsionków może ustąpić samoistnie?

Witam. Czytam duzo stron internetowych poswieconych napadowym migotaniom przedsionkow serca lecz zadna z nich nie odpowiada na moje pytania. Czy napadowe migotanie przedsionkow moze kiedys ustapic samoistnie, tak samo jak samoistnie sie pojawilo i czy w przypadku braku jakichkolwiek innych chorob ukladu krazenia mozna zyc z tym normalnie ? Czy taka choroba powoduje ze osobu te umieraja szybciej ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jak ustrzec się przed chorobą niedokrwienną serca?

Choroba niedokrwienna serca może doprowadzać do bolesnej dusznicy oraz zawału mięśnia sercowego. Wraz ze swoimi podtypami, stanowi jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w krajach zachodnich. O tym, jak ustrzec się przed wystąpieniem tego schorzenia, opowiada prof. Tomasz Pasierski, kardiolog.

Lek. Katarzyna Szymczak
79 poziom zaufania

Może pojawić się np raz w życiu i już potem nigdy nie wystąpić, co do życia z chorobą wszystko zależy od częstości napadów i jak pacjent je odczuwa, migotanie przedsionków zwiększa ryzyko żylnej choroby zakrzepowo zatorowej, udaru mozgu i ma wpływ na wydolność serca.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy