Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 1 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Napadowe migotanie przedsionków i ciśnienie

Mam napadowe migotanie przedsionków i nadciśnienie. Ciśnienie mam w miare ustabilizowane exforge i insprą. Czy na migotanie można połączyć biosotal z rytmonormem?
ponad rok temu

Czy mniejsza potrzeba snu jest normalną częścią procesu starzenia?

Czy jeśli mniej śpię, to oznacza, że się starzeję? Ile śpią osoby młode, a ile te podeszłym wieku? Obejrzyj nasz film i dowiedz się więcej na ten temat.

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Leki należy przyjmować zgodnie z zaleceniami kardiologa. Jeśli przyczyna nawracających napadów AF nie jest odwracalna (tzn. AF nie jest spowodowane na przykład nadczynnością tarczycy lub operacją serca), a propafenon (rytmonorm) lub sotalol (bisotal) skutecznie im zapobiegają – nie ma określonej granicy czasu ich stosowania; trzeba tylko pamiętać, by okresowo kontrolować stan wydolności serca (zwłaszcza w przypadku propafenonu) oraz częstotliwość rytmu i odstęp QT (w przypadku sotalolu). Zalecane dawki propafenonu to 150 mg 3 razy dziennie lub 300 mg 2 razy dziennie (maks. 900 mg/d), a sotalolu – 80–160 mg 2 razy dziennie. Nie jest natomiast konieczne przewlekłe leczenie antyarytmiczne po pierwszym w życiu napadzie AF.

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy