Czy niejedzenie do godziny 13.00 może być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego?

Witam. Mój 10 letni syn nic nie je do godz.13. Jak wraca do domu to jest przeraźliwie głodny i pochłania obiad. Jednak czasami zdarza się że pomimo głodu nie zje całego obiadu lub po nim czuje lekkie mdłości i pełność w żołądku.Czy nie jedzenie przez taki długi czas może być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego?Poza tym syn cały czas waży 31 kg i wcale ta waga nie wzrasta , jest szczupły i blady.
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Dzień dobry. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia (zwłaszcza dla dzieci) i powinno być zjedzone jak najszybciej po przebudzeniu, najlepiej na spokojnie przed wyjściem do szkoły. Po całonocnym poście organizm potrzebuje energii. Niejedzenie do godziny 13:00 to bardzo długo. Pani syn może mieć przez to problemy z koncentracją w szkole lub być osłabionym, co może się też przekładać na gorsze wyniki w szkole a także bladość cery. Nie dziwię się, że po powrocie do domu syn jest bardzo głodny, gdyż jego organizm domaga się nadrobienia deficytu kalorii. Takie nieregularne jedzenie w dłuższej perpektywie może prowadzić do różnych zaburzeń i niedoborów składników odżywczych. Niestety po kilku godzinach głodówki, żołądek się kurczy i nagle po zjedzeniu obfitego posiłku może pojawić się ból, ucisk i mdłości. Aby do tego nie dopuścić dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie o mniejszej objętości. Ważne jest także, co dziecko spożywa oraz w jakich proporcjach. Posiłki powinny być pełnowartościowe, lekkostrawne, urozmaicone, zawierać dużo warzyw i owoców oraz: produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, płatki zbożowe, warzywa strączkowe, chudy nabiał, sery podpuszczkowe w niewielkich ilościach, jaja, mięso, ryby, orzechy i pestki, nierafinowane oleje roślinne, niewielkie ilości masła. Należy zadbać o to, żeby dziecko nie zapychało się „pustymi kaloriami” (czyli słodyczami, słodkimi napojami, słonymi przekąskami). Lepiej zaproponować zdrowsze przekąski: warzywa, owoce, orzechy. Na śniadanie proponuję np. owsiankę gotowaną na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z kawałkami owoców, posypaną ulubionymi orzechami. Trzeba także zadbać o to, żeby dziecko zawsze zabierało ze sobą do szkoły wartościowe drugie śniadanie (mogą być to np. kanapki z chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem upieczonego chudego mięsa lub z serem, oraz sałatą, pomidorem, rzodkiewką. Do tego jako przekąska np. jabłko i pokrojona w słupki marchew). Między posiłkami dziecko powinno pić wodę mineralną niegazowaną, herbatki owocowe, soki warzywne i od czasu do czasu soki owocowe. Nie należy jednak przesadzać ze słodkimi sokami, gdyż mogą zaburzać apetyt oraz prowadzić do próchnicy. Jeśli chodzi o samą masę ciała syna, to mieści się ona w normie w siatkach centylowych, a więc nie ma powodu do obaw. Wzrastanie u dzieci odbywa się skokowo, a więc są okresy, kiedy wzrost „stoi w miejscu”, a potem nagle skacze do góry i to normalne. Proszę spróbować nakłonić syna do spożywania śniadań. Proszę także pamiętać, że dzieci czerpią przykład z rodziców, a więc najlepiej gdyby wszyscy domownicy jedli posiłki wspólnie. Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam!
Podam kilka ogólnych zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno być ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty