Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wszystko zależy czy jest Pani uczulona na chlor. Proponuje udać się do alergologa lub pulmonologa.
Witam! U części chorych na astmę woda chlorowana może wyzwolić napad duszności. Tak naprawdę trudno jednak przewidzieć jak będzie w Pani przypadku. Warto spróbować.
Może jednak każdy alergik reaguje nieco inaczej dlatego warto spróbować i w zależności od samopoczucia ocenić jak Pani toleruje wysoką wilgotność i chlorowaną wodę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Astma oskrzelowa u dziecka a nawilżanie powietrza – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Jak można walczyć z astmą we własnym zakresie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Palenie papierosów przy astmie na tle alergicznym – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Czy te badania są dość dokładne, by wskazać alergeny, które mnie uczulają? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy astma alergiczna jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy astma oskrzelowa jest przeciwwskazaniem do lotu w tunelu aerodynamicznym? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Od którego roku życia można stosować zastrzyki odczulające? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy uczucie zatkanego nosa, niedotlenienia oraz duszności mogą świadczyć o alergii? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt