Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 5 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy podwyższone GGTP to oznaka choroby?

Witam,proszę wytłumaczyć mi moje wyniki,które dziś odebrałam.Bilirubina całkowita 0,80,norma 0,30-1,20 ALT 18,norma 0-55 GGTP 40,norma 9-36 AST 23,norma 5-34.Czy podwyższone GGTP to oznaka choroby? Mam 40 lat.Muszę szybko zgłosić się do lekarza? Czy to coś poważnego? Bardzo proszę o odpowiedż i z góry bardzo dziękuję.Pozdrawiam serdecznie.
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Badania krwi - granulocyty

Granulocyty to rodzaj leukocytów, czyli białych krwinek. Chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Dowiedz się więcej szczegółów o granulocytach i dowiedz się jak analizować wyniki badań.

Lek. Marta Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Norma GGTP dla kobiet wynosi <35 IU/L.
Do podwyższenia tego markera dochodzi w większości schorzeń wątroby - cholestazie, alkoholowej chorobie wątroby, uszkodzeniu hepatocytów (komórek wątroby) o innej etiologii, nowotworach.
Jednak proszę być spokojnym - tak minimalne podwyższenie nie musi świadczyć o żadnej patologii.
Jeśli zażywa Pani jakieś leki na stałe, które metabolizowane są w wątrobie (zdecydowana większość) to samo to mogło się przyczynić do nieznacznego "nadwyrężenia" wątroby. To samo tyczy się np. jednorazowo większej dawki spożytego alkoholu.

Dla pewności z wynikami badań powinna się Pani udać do swojego lekarza rodzinnego, który poza interpretacją wyników w/w, przeprowadzi badanie kliniczne, co da pełniejszy obraz ogólnego stanu zdrowia.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doświadczenie zdobywała w kraju, jak i za granicą.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy