Czy powinnam kontynuować podawanie antybiotyku?

Byłam wczoraj z 3 latkiem u lekarza. W przedszkolu panuje bostonka. Syn z gorączką, miał wysypkę tylko w buzi. Pani doktor przepisała antybiotyk zinnat. Według niej - ostre zapalenie gardła i migdałków. Dzisiaj wysypka wyszła na rękach i stopach. Czy powinnam kontynuować podawanie antybiotyku ?
KOBIETA, 25 LAT 3 miesiące temu

Czy świąd da się zredukować?

Atopowe zapalenie skóry byłoby mniej uciążliwe dla pacjenta, gdyby udało się zredukować świąd. Czy można to zrobić? Na to pytanie odpowiada prof. Jacek Szepietowski.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry, w przypadku, gdy odbyła Pani z dzieckiem wizytę u lekarza i została postawiona diagnoza, powinna się Pani zastosować do jego zaleceń. Kurację antybiotykową należy przeprowadzać zawsze do końca, ponieważ jej przerwanie może wiązać się z uodpornieniem się drobnoustrojów na daną substancję. W związku z tym warto kontynuować jego podawanie dziecku.

W sytuacji, gdyby stan dziecka nie ulegał poprawie lub wręcz ulegał pogorszeniu, wskazana jest kolejna konsultacja z lekarzem.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/preparaty-oslonowe-przy-stosowaniu-antybiotykow

https://portal.abczdrowie.pl/antybiotyki-i-preparaty-oslonowe-dlaczego-nalezy-je-stosowac-razem

https://portal.abczdrowie.pl/jak-uniknac-problemow-po-antybiotykoterapii


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty