Bardziej od ryzyka zarażenia się wymienionymi chorobami obawiałabym się skutków zjadania takich produktów w ogóle. Jogurt, po który sięgamy dla zdrowia, posiada w składzie tylko mleko oraz bakterie, w tym zwłaszcza Bidobacterium bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus. Nieokreślone blliżej "kultury bakterii mlekowych" na dodatek w nieznanych ilościach, w towarzystwie mleka w proszku, moim zdaniem mogą nie być tym, o co nam chodzi sięgając po jogurt. Proszę szukać dobrego jogurtu o składzie takim, jak napisałam na początku. Jeśli jednak rzeczywiście boi się Pani kupować nabiał, to bardzo łatwo można przyrządzić jogurt w warunkach domowych. Do tego celu będzie Pani potrzebowała mleka oraz kultur bakterii jogurtowych dostępnych w większości skleów ze zdrową żywnością, także tych internetowych. Warto rozważyć wykonanie lub zakup jogurtu koziego. Generalnie obecnie dostępny nabiał, nazwijmy go "przemysłowy" pozostawia często wiele do życzenia, dlatego powtórzę może już nieco oklepane hasło : czytajmy etykiety :-)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w ciąży można jeść jogurty z bakteriami streptococcus thermophilus i lactobacillus bulgaricus? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy powinnam z góry założyć, że taki produkt jest pasteryzowany? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę w ciąży jeść lody? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jogurt na grzybicę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Domowy jogurt owsiany a flora bakteryjna – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Jakie jest ryzyko zakażenia listeriozą? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Takich jogurtów nie wybieraj. Ten składnik jest szczególnie niewskazany
Jogurty od dawna uchodzą za synonim zdrowej przeką
Białko i wapń - kluczowe składniki nie tylko dla sportowców
Jogurt naturalny, choć często niedoceniany, stanow
Dodaj szczyptę do jogurtu. Stabilizuje cukier we krwi, wspomaga spalanie tłuszczu
Jogurt to jeden z najzdrowszych produktów nabiałow