Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

przepraszamy za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Wymienione przez Panią leki nie są zalecane w okresie ciąży. Powinna Pani przedyskutować ich przyjmowanie z lekarzami, którzy je zlecili oraz z ginekologiem. Niektóre z nich mogą być bowiem niebezpieczne dla dziecka.

Jeśli więc planuje Pani zajście w ciążę, konieczna może być modyfikacja dotychczasowego leczenia. Ostateczną decyzję będzie podejmował jednak lekarz.

Temat ten był poruszany w naszym artykule:

https://portal.abczdrowie.pl/leki-w-ciazy.

Odpowiedzi na podobne pytania znajdują się natomiast tutaj:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/leki-uspokajajace-w-ciazy,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/leki-przeciwdepresyjne-w-ciazy,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/leki-bezpieczne-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty