Czy to alergia na pieczywo?

Witam! Kilka miesięcy temu przerzuciłam się z zwykłego chleba na chleby ryżowe, np. firmy sonko. Po ok 2 tygodniach moje czoło, dekolt itd. były całe wysypane trądzikiem (a mam już 30 lat). Przestałam jeść ten chleb i trądzik prawie zaniknął, przerzuciłam się wówczas na chleb razowy. I po jakimś czasie znowu to samo. Czy to znaczy, że mogę być uczulona na jakiś składnik tych chlebów? Na ziarno? O co może chodzić?

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

Pojawianie się zmian skórnych po spożyciu wymienionych produktów oraz ich ustępowanie po odstawieniu domniemanych źródeł alergenów sugeruje alergię. Wskazana konsultacja alergologiczna - wizyta, podczas której lekarz zbierze dokładny wywiad i zbada Panią.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty