Nie wiem skąd dermatolog wpadł na pomysł z olejem lnianym, ale nie ma on związku z alergią skórną. Spożycie odpowiednich związków, w tym kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na stan skóry, ale nie niweluje objawów alergii. Również wcieranie w skorę może wiele nie pomóc. Polecam problem skonsultować z alergologiem, gdyż to jest osoba wykwalifikowana do leczenia objawów alergii (bo Pani problem nie jest związany ze skórą jako taką, ale z funkcjonowaniem tego co jest pod nią). Najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania zmianom skórnym na tle alergii pokarmowej jest dieta eliminująca uczulające składniki (jeżeli nie wie Pani co to jest można wykonać panel badań z krwi, który da bardzo wiarygodne wyniki, na których można się dalej oprzeć z dietą). Natomiast co do produktów poprawiających wygląd skóry polecam awokado, które oprócz tłuszczu zawiera też szereg witamin korzystnie wpływających na skórę. Co do oleju w zasadzie jedyny limit jaki dotyczy jego spożycia jest dokładnie taki sam jak spożycia każdego tłuszczu. Może Pani spożywać tłuszcz (cały w diecie) w ilości do 30% podaży energii w diecie, ale nie jest to zbyt smaczne, jest wątpliwie skuteczne, a spożywając duże ilości czystego tłuszczu naraża się Pani na szybkie wystąpienie nadwyżki energetycznej prowadzącej do otyłości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia pokarmowa i zmiany skórne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy picie oleju lnianego jest zdrowe? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie oleju lnianego w ciąży – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy wypicie oleju lnianego może powodować luźny stolec? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Picie melisy a wynik testów skórnych na alergię – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Leczenie dziecka z alergią pokarmową i nietolerancją pokarmową – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Różnica pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy gazy o zapachu siarkowodoru po spożyciu dużej ilości pomidorów mogą być oznaką alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Michał Lenard
artykuły
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki
5 produktów polecanych przez św. Hildegardę, które poprawią twoje zdrowie
Kuchnia św. Hildegardy Świętej Hildegardzie zawdzi
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i