Witamina D rzeczywiście jest bardzo deficytowa - niestety nie tylko w okresie zimowym - ażeby wytwarzać ją w odpowiedniej ilości niezbędna jest dość duża ekspozycja na słońce i to nie przeszkodzona kremami z filtrem. Dlatego też w miesiącach od października do kwietnia zalecana jest suplementacja witaminą D - czy to w postaci czystych preparatów lub w formie bogatego w witaminę D tranu. Przyswajalność witaminy D z suplementów jest bardzo wysoka.
Co do witaminy K sytuacja jest przeciwna. Witamina K nie jest deficytowa w naszej diecie - dodatkowo znacząca jej ilość jest wytwarzana przez bakterie bytujące w naszych jelitach. Praktycznie nie spotykane są niedobory tej witaminy -, a jej brak w surowicy krwi dotyczy głównie osób z problemami z przyswajaniem w jelitach (w wyniku chorób lub czasowych zaburzeń jak po przewlekłej antybiotykoterapii), noworodków i osób skrajnie niedożywionych.
Droga Pani!
Rzeczywiście mamy do czynienia z niedoborami witaminy D3. Należy ją suplementować przynajmniej w okresie od października do marca. Osoby starsze oraz te, które spędzają dużo czasu w budynkach, np. biurach podczas dni słonecznych powinny stosować suplementy z witaminą D przez cały rok. Polecam wybierać takie preparaty, w których witamina jest rozpuszczona w oleju - zapewnia to najlepszą przyswajalność przez organizm.
Witaminą K w zupełności nie musi się Pani przejmować. Pani organizm zadba sam o jej produkcję!
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Szanowna Pani,
My jako Polacy mamy problem z witaminą D z powodu złego położenia geograficznego - a dokładniej, mamy niewystarczającą ilość dni słonecznych aby samemu wytworzyć tę witaminę w skórze co ma miejsce tylko od maja do sierpnia (oczywiście przy odpowiedniej ekspozycji na słońce). Zapasy starczają na wrzesień i październik, dlatego od końca października do początku maja zalecana jest suplementacja witaminą D, a u osób przebywających bardzo mało na słońcu - cały rok. Najlepsze są preparaty gdzie witamina D jest rozpuszczona w tłuszczu.
Jeśli chodzi o witaminę K, jej pobór z żywnością jest wysoki i jej niedobory są szalenie rzadkie. Dodatkowo, bakterie znajdujące się w naszych jelitach, potrafią stworzyć tę witaminę. Źródła witaminy K to przede wszystkim ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa), zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery), owoce (awokado, brzoskwinie), olej sojowy oraz inne warzywa (ziemniaki, brokuły, rzepa, ogórek).
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czas podawania dziecku witaminy D3 – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy jeśli suplementuję Vitotal dla kobiet zawierający witaminę D, jest potrzeba dodatkowego suplementowania witaminy D3? – odpowiada
- Jaka jest różnica między witaminą D a witaminą D3? – odpowiada
- Wskazania do suplementacji witaminy D – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Przyjmowanie witaminy D w okresie zimowym – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy jest ryzyko przedawkowania witaminy D3? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy w okresie jesienno-zimowym każdy ma niedobór witaminy D? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wynik poziomu witaminy D3 u osoby dorosłej – odpowiada Magdalena Mroczek
- Zażywanie witaminy K2 i D3 karmiąc piersią – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy witamina D może powodować takie objawy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Mieli ok. 30 lat, regularnie przyjmowali witaminę D. Taki był skutek
Witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości, układu
Błąd, który pozbawia suplementację sensu. Unikaj jak ognia
Witamina D3, niezastąpiony sojusznik naszego zdrow
Onkolog nie ma wątpliwości. Ten niedobór zwiększa ryzyko raka jelita grubego
- Niedobór niektórych mikroelementów może zwię