Witamina D rzeczywiście jest bardzo deficytowa - niestety nie tylko w okresie zimowym - ażeby wytwarzać ją w odpowiedniej ilości niezbędna jest dość duża ekspozycja na słońce i to nie przeszkodzona kremami z filtrem. Dlatego też w miesiącach od października do kwietnia zalecana jest suplementacja witaminą D - czy to w postaci czystych preparatów lub w formie bogatego w witaminę D tranu. Przyswajalność witaminy D z suplementów jest bardzo wysoka.
Co do witaminy K sytuacja jest przeciwna. Witamina K nie jest deficytowa w naszej diecie - dodatkowo znacząca jej ilość jest wytwarzana przez bakterie bytujące w naszych jelitach. Praktycznie nie spotykane są niedobory tej witaminy -, a jej brak w surowicy krwi dotyczy głównie osób z problemami z przyswajaniem w jelitach (w wyniku chorób lub czasowych zaburzeń jak po przewlekłej antybiotykoterapii), noworodków i osób skrajnie niedożywionych.
Droga Pani!
Rzeczywiście mamy do czynienia z niedoborami witaminy D3. Należy ją suplementować przynajmniej w okresie od października do marca. Osoby starsze oraz te, które spędzają dużo czasu w budynkach, np. biurach podczas dni słonecznych powinny stosować suplementy z witaminą D przez cały rok. Polecam wybierać takie preparaty, w których witamina jest rozpuszczona w oleju - zapewnia to najlepszą przyswajalność przez organizm.
Witaminą K w zupełności nie musi się Pani przejmować. Pani organizm zadba sam o jej produkcję!
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Szanowna Pani,
My jako Polacy mamy problem z witaminą D z powodu złego położenia geograficznego - a dokładniej, mamy niewystarczającą ilość dni słonecznych aby samemu wytworzyć tę witaminę w skórze co ma miejsce tylko od maja do sierpnia (oczywiście przy odpowiedniej ekspozycji na słońce). Zapasy starczają na wrzesień i październik, dlatego od końca października do początku maja zalecana jest suplementacja witaminą D, a u osób przebywających bardzo mało na słońcu - cały rok. Najlepsze są preparaty gdzie witamina D jest rozpuszczona w tłuszczu.
Jeśli chodzi o witaminę K, jej pobór z żywnością jest wysoki i jej niedobory są szalenie rzadkie. Dodatkowo, bakterie znajdujące się w naszych jelitach, potrafią stworzyć tę witaminę. Źródła witaminy K to przede wszystkim ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa), zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery), owoce (awokado, brzoskwinie), olej sojowy oraz inne warzywa (ziemniaki, brokuły, rzepa, ogórek).
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czas podawania dziecku witaminy D3 – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy jeśli suplementuję Vitotal dla kobiet zawierający witaminę D, jest potrzeba dodatkowego suplementowania witaminy D3? – odpowiada
- Jaka jest różnica między witaminą D a witaminą D3? – odpowiada
- Wskazania do suplementacji witaminy D – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Przyjmowanie witaminy D w okresie zimowym – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy jest ryzyko przedawkowania witaminy D3? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Wynik poziomu witaminy D3 u osoby dorosłej – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy w okresie jesienno-zimowym każdy ma niedobór witaminy D? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Zażywanie witaminy K2 i D3 karmiąc piersią – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy witamina D może powodować takie objawy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Mieli ok. 30 lat, regularnie przyjmowali witaminę D. Taki był skutek
Witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości, układu
Onkolog nie ma wątpliwości. Ten niedobór zwiększa ryzyko raka jelita grubego
- Niedobór niektórych mikroelementów może zwię
Błąd, który pozbawia suplementację sensu. Unikaj jak ognia
Witamina D3, niezastąpiony sojusznik naszego zdrow