Czy to prawda, że w Polsce w okresach zimowych mamy niedobory witaminy D3?

1) Czy to prawda że w Polsce w okresach zimowych mamy niedobory witaminy D3? i powinno się ją suplementować? jak witaminy wchłaniają się z suplementów? 2) Czy to prawda że witamina k2 jest również ogólnie trudno dostępna w pożywieniu i mamy jej niedobory? oprócz natto z jakiego jedzenia możemy ją pozyskać? z góry dziękuje za odpowiedź
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Witamina D rzeczywiście jest bardzo deficytowa - niestety nie tylko w okresie zimowym - ażeby wytwarzać ją w odpowiedniej ilości niezbędna jest dość duża ekspozycja na słońce i to nie przeszkodzona kremami z filtrem. Dlatego też w miesiącach od października do kwietnia zalecana jest suplementacja witaminą D - czy to w postaci czystych preparatów lub w formie bogatego w witaminę D tranu. Przyswajalność witaminy D z suplementów jest bardzo wysoka.
Co do witaminy K sytuacja jest przeciwna. Witamina K nie jest deficytowa w naszej diecie - dodatkowo znacząca jej ilość jest wytwarzana przez bakterie bytujące w naszych jelitach. Praktycznie nie spotykane są niedobory tej witaminy -, a jej brak w surowicy krwi dotyczy głównie osób z problemami z przyswajaniem w jelitach (w wyniku chorób lub czasowych zaburzeń jak po przewlekłej antybiotykoterapii), noworodków i osób skrajnie niedożywionych.

0

Droga Pani!

Rzeczywiście mamy do czynienia z niedoborami witaminy D3. Należy ją suplementować przynajmniej w okresie od października do marca. Osoby starsze oraz te, które spędzają dużo czasu w budynkach, np. biurach podczas dni słonecznych powinny stosować suplementy z witaminą D przez cały rok. Polecam wybierać takie preparaty, w których witamina jest rozpuszczona w oleju - zapewnia to najlepszą przyswajalność przez organizm.

Witaminą K w zupełności nie musi się Pani przejmować. Pani organizm zadba sam o jej produkcję!

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

Szanowna Pani,
My jako Polacy mamy problem z witaminą D z powodu złego położenia geograficznego - a dokładniej, mamy niewystarczającą ilość dni słonecznych aby samemu wytworzyć tę witaminę w skórze co ma miejsce tylko od maja do sierpnia (oczywiście przy odpowiedniej ekspozycji na słońce). Zapasy starczają na wrzesień i październik, dlatego od końca października do początku maja zalecana jest suplementacja witaminą D, a u osób przebywających bardzo mało na słońcu - cały rok. Najlepsze są preparaty gdzie witamina D jest rozpuszczona w tłuszczu.

Jeśli chodzi o witaminę K, jej pobór z żywnością jest wysoki i jej niedobory są szalenie rzadkie. Dodatkowo, bakterie znajdujące się w naszych jelitach, potrafią stworzyć tę witaminę. Źródła witaminy K to przede wszystkim ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa), zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery), owoce (awokado, brzoskwinie), olej sojowy oraz inne warzywa (ziemniaki, brokuły, rzepa, ogórek).

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty