Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta jesienią i zimą? Czy to dobry pomysł ?

Witam, mam 20 lat i ważę 64 kg oraz mam 170 cm wzrostu. Prawdopodobnie moja waga jest prawiłlowa, lecz mimo tego postanowiłam schudnąć 7 kg. Prawdopodobnie nie jest to zbyt zdrowe, jeśli rozpoczyna się dietę jesienią lub zimą, ale mimo wszystko chcę schudnąć w miesiąc, bo musze ładnie wyglądać na weselu siostry. Co jeść, żeby nie opaść z sił? Gdyż chcę dla ulepszenia efektu diety dołączyć ćwiczenia fizyczne. Jak się odżywiać zimą, żeby organizm nie magazynowal tłuszczu a równoczesnie nie był zbyt słaby w mroźne dni (zapewne osłabiony organizm jest bardziej podatny na przeziebienia i inne choroby). Z góry serdecznie dziękuję za rade.
20 LAT ponad rok temu

Witam!

Pani BMI wynosi 22,14, co wskazuje na fakt, iż nie musi i nie powinna się Pani odchudzać. Pani masa ciała jest w normie. Dieta powinna być stylem życia, każda pora jest dobra. W Pani przypadku możemy mówić o wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych, a nie o diecie odchudzającej.

Myślę, że miesiąc to sporo czasu na wyrzeźbienie ciała poprzez ćwiczenia fizyczne. Proponowałabym wykupić karnet na siłownię i aerobik i uczęszczać np. co drugi dzień. Na pewno pomoże to Pani uzyskać ładną sylwetkę.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdego dnia powinna Pani spożyć:

• 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków;
• 4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100 g;
• 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100 g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek lub 7 truskawek);
• mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, 100 g sera twarogowego lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny;
• mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry; część mięsa można zamienić na 40-50 g suchych nasion roślin strączkowych lub 2 sztuki jaj;
• tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju lub oliwy lub 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Pozdrawiam ciepło

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy dieta Montignaca to dobry pomysł?

Witam! Mam 28 lat, jestem po dwóch cesarkach, ważę 84 kg i mam 162 cm wzrostu. Jeszcze 3 lata temu ważyłam 64-65 kg. Strasznie przytyłam w drugiej ciąży i tak już zostało. Potrzebuję skutecznej i bezpiecznej diety. Jestem osobą o słabej woli i trudno mi wytrwać w diecie, jeżeli szybko nie widzę rezultatów. Jednak mam refluks i czasami tendencje do spadku poziomu glukozy we krwi np. do 50-60 (wtedy źle się czuję), ale badam cukier na bieżąco. Dodatkowo robiłam USG brzucha: wątroba i trzustka są w porządku. W jednej nerce mam odrobinę piasku, a w obrębie jelita grubego, zwłaszcza w poprzecznicy, widoczna wzmożona haustracja, przemawiająca za zmianom spastycznym jelita grubego. Zastanawiałam się nad dietą Montignaca. Proszę o radę, bo naprawdę nie wiem co mogę jeść. Czuję, że rosnę w oczach, a tak naprawdę to mało jem. Nie jem śniadań i wiem, że to błąd. Natomiast w nocy ciągle czuję głód i mam ochotę na coś słodkiego. Nie wiem, czy to nie przyczyna niskiego cukru. Proszę o przykładowy jadłospis chociaż na dwa dni. Nie stać mnie na poradę dietetyka w mojej miejscowości, więc ostatnia nadzieja w Panu/Pani.

KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam!

Na początek podam kilka przepisów polecanych dla osób cierpiących na chorobę refluksową.
Zupa z soczewicy:
Składniki na 1 porcję:
- 45g czerwonej soczewicy
- 40g marchewki, 15g pietruszki, 25g selera korzeniowego
- 90g ziemniaków
- 125ml wody
- szczypta kminu rzymskiego, szczypta kolendry, sól, listek laurowy, majeranek
- 10g jogurtu 2%
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, dodać pokrojone ziemniaki i gotować, aż warzywa będą już całkowicie miękkie, zmiksować całość w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, zagotować, dodać wcześniej namoczoną, opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotować przez około 10 – 15 minut, bez przykrycia, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą.
Kotleciki z cielęciny, sałatka ze szpinaku, pieczone ziemniaki
Składniki na 1 porcję:
- 200g cielęciny (udźca), natka pietruszki, 10g jajka
- 200g świeżego szpinaku, 10ml octu balsamicznego
- 10 ml oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek
- 160g ziemniaków
Umyte ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min. Posiekać natkę pietruszki i wsypać do mielonego mięsa. Dodać jajko, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki i wstawić je do piekarnika, na wysmarowaną oliwą kratkę. Piec 30minut, po tym, czasie wstawić warzywami i piec razem z nimi jeszcze przez 20 minut. Szpinak wrzucić na patelnię z olejem/ oliwą, dusić około 10 minut, lekko posolić, doprawić octem balsamicznym.
Warzywa duszone
Składniki na 1 porcję:
- 80g cukinii
- 80g bakłażana
- 150g jabłka
- 50g dyni
- natka pietruszki
- 10ml oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek
- sól
Warzywa umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić w plasterki. Dusić na oleju rzepakowym, aż zmiękną, posypać natką pietruszki, doprawić solą.
Deser owocowy z jogurtem
Składniki na 1 porcję:
- 150g jabłka
- 120g gruszki
- 30g jogurtu greckiego light
- szczypta cynamonu
Owoce obrać, wydrążyć nasiona, prażyć na patelni, aż zmiękną. Wymieszać z jogurtem greckim light, posypać cynamonem.
Pierogi z cielęciną bez okrasy
Składniki na 1 porcję:
- ciasto: 80 g mąki pszennej, szczypta soli, 60mlchłodnej wody
- farsz: 80 g cielęciny (udźca), 20g marchewki, 10g pietruszki, 5ml oliwy
Mięso opłukać, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować aż zmiękną (1h). 30 minut przed końcem gotowania, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso razem z warzywami zmielić w maszynce. Nadzienie wymieszać, dodać odrobinę oliwy, gdyby farsz był za suchy.
Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Stopniowo dodawać ciepłą wodę wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Przykryć. Zagotować wodę i posolić. Ciasto rozwałkować na placki. Wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać. Gotować do miękkości, przez około 5 minut.

Równie ważne jest przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Redukcja masy ciała powoduje zmniejszenie objawów refluksu.
W chorobie refluksowej przełyku zalecana jest dieta lekkostrawna, w której należy: zmniejszyć ilości tłuszczów; ograniczyć produkty mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych, napojów gazowanych (zwiększających odbijanie) czy produktów zwiększających ryzyko refluksu (poniżej lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych); posiłki powinno zjadać się 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka; zaleca się jedzenie bez pośpiechu posiłki świeżo przygotowane, rozdrobnione; ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem; w przypadku wystąpienia objawów refluksu warto wypić szklankę wody (która w sposób mechaniczny „czyści” przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych), lub szklankę mleka (która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku, przy okazji także działając „czyszcząco” jak woda; ostatni posiłek warto spożyć na kilka godzin przed snem, aby żołądek mógł chociaż część spożytego pokarmu zdążyć przesunąć do jelit.
PRODUKTY ZALECANE:
pieczywo czerstwe, pszenne, jasne; ziemniak gotowane (purre); chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem; ryby; chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, kurczak (bez skóry), w małych ilościach wołowina, chude wędliny (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica); marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak, kiełki; mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego; owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów; niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej); przyprawy łagodne (bazylia, Oregano, ząbek czosnku, przyprawy ziołowe np. koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia, koperek); raz w tygodniu mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, domowej roboty.
Produkty powinny być gotowane, pieczone w folii, duszone bez obsmażania, gotowanie na parze, smażone beztłuszczowo.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:
świeże pieczywo; wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny, np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka, baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson; potrawy typu fast-food; sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, fromage, pleśniowe; warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, pomidory, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa; czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe; napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku; napoje czekoladowe; soki cytrusowe, pomidorowy; alkohol; ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry; potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret; potrawy smażone, duszone z obsmażaniem; trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe; należy unikać noszenia obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.

DOZWOLONE NAPOJE
Woda niegazowana (najlepsza o dużej zawartości jonów wapniowych); napoje mleczne fermentowane, naturalne (jogurty, kefiry, maślanka); 1,5-2% mleko; herbaty ziołowe (prócz miętowej); herbaty owocowe; herbata czerwona; herbata zielona; herbata biała; sok marchwiowy; sok z buraków; świeżo wyciskane soki owocowe ze wszystkich owoców prócz: cytrusów i jabłek; soki warzywne bez dodatku pomidorów; kompoty owocowe niskosłodzone, ze wszystkich owoców prócz: cytrusów i jabłek.

Proszę zajrzeć również do artykułów zamieszczonych na naszej stronie m.in. http://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-zasady-zdrowego-odchudzania oraz http://portal.abczdrowie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe dzięki nim dowie się Pani jakie błędy popełnia.

Pozdrawiam serdecznie,
mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta jabłkowa dla nastolatki: czy to dobry pomysł?

Przy wzroście 160 ważę ok.63 kg i mam teraz 17 lat. Kiedyś ważyłam 68 i schudłam do 60 kg. Dzięki temu, że schudłam wreszcie zmieściłam się w jakiekolwiek jeansy! Nie miałam określonej diety, po prostu przestałam łączyć poszczególne produkty ze sobą, ograniczyłam słodycze, uprawiałam sport. Nadal starałam się tak robić, ale to już powoli przestało skutkować i tylko w miarę możliwości utrzymywałam swoją wagę. Następnie znów nastała zima przez co mój apetyt drastycznie wzrósł. Mam ogromny celluit na nogach (na łydkach też). I to właśnie nogi są moim głównym problemem, bo one są naprawdę ,,potężne". To nie jest problem nastolatki, której wydaje się, że jej nogi są grube, one po prostu takie są. Co dziwniejsze brzuch mam praktycznie płaski, więc mam figurę gruszki. Planuję zrzucić ok. 10 - 7 kg do połowy maja (<-- to dla mnie bardzo ważne). Znam zasady, którymi powinnam się kierować, by uzyskać upragniony cel, ale uważam, że by go zrealizować w tak krótkim czasie muszę wziąć się koniecznie w garść! Znalazłam dietę jabłkową polecaną na stronie internetowej. Chciałabym się jej podjąć, ale czy ona w pełni jest dla mnie odpowiednia? Czy powinnam wykorzystać tylko pewne jej elementy? Wchodząc na tę stronę przeczytacie państwo, że trwa ona 5 dni. Ja planuję podjąć się jej na okres tych 5 dni, następnie zrobić miesiąc przerwy z dietą podobną co do ilości posiłków i ich jakości i ilości kalorii, ale stosując inne dania i po miesiącu znów te 5 dni i od nowa. A może zna ktoś dietę, która pomoże mi osiągnąć cel? Wiem także, że bardzo ważne są ćwiczenia, wykonuję je codziennie. Teraz zobaczyłam pytania pomocnicze i odpowiem na nie: w mojej rodzinie nie występuje otyłość ani nadwaga. Byłam u lekarza, na początku miałam trochę powiększoną wolę, ale znikła, więc można uważać, że była to lekka odmiana. Nie choruję na żadne choroby przewlekłe. Staram się wyznaczać godziny posiłków i ograniczyć słodycze, fakt - zjadam mało warzyw w ciągu dnia, bo tylko podczas obiadu sałatki, ale zaczęłam pić sok z warzyw składający się z selera, pomidorów, cebuli, marchewek (to chyba wszystkie warzywa) i dodatkowo wlewam troszkę ponad litr wody niegazowanej i chowam do lodówki. Przed obiadem wypijam szklankę.
ponad rok temu

Witam serdecznie!
W Twoim wieku żadna dieta ograniczająca nie jest wskazana. Najlepsze efekty można uzyskać uprawiając regularnie sport. Pływanie, bieganie, skakanie na skakance daje bardzo dobre efekty także na cellulit.
Stosowana przez Ciebie dieta niełączenia jest najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem. Jako nastolotka musisz dostarczać organizmowi wszystkich produktów w odpowiednich proporcjach. Zatrzymanie spadku masy ciała występuje praktycznie zawsze po jakimś czasie od rozpoczęcia stosowania diety. Jest to etap przejściowy związany z urzymywaniem się metabolizmu na stałym poziomie. W takch sytyacjach wskazane jest jego pobudzenie np przez zwiększenie ruchu.
Dieta jabłkowa czy inna ograniczająca nie daje efektu na dłuższy czas-wcześniej czy później wystąpi efekt jojo, a dodatkowo będziesz osłabiona, wystąpią objawy niedoborowe.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty