Dieta na zredukowanie tłuszczu z brzucha bez efektu jojo

Dzień dobry, mam 39lat 180cm wzrostu i 102kg wagi ciała i oczywiście brzuch duży,jaką dietę można u mnie zastosować żebym stracił trochę sadła z brzucha i nie miał efektu jojo? Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 39 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Drogi Panie!

Gubienie nadmiernych kilogramów jest procesem długotrwałym. Podobnie jak ich zdobywanie! Nic nie dzieje się z dnia na dzień. Prawidłowy ubytek masy ciała powinien oscylować w granicach 0,5-1 kg tygodniowo, aby nie wycieńczyć organizmu, uniknąć efektu jo-jo i normalnie funkcjonować.
Bardzo istotne jest wprowadzenie zmian w żywieniu. Stałe pory posiłków, nieduże porcje jedzone częściej. Zmiana technik przygotowywania potraw, eliminacja słodyczy, fast foodów, słodzonych napojów gazowanych itp.
Najlepsze efekty zyskuje się oczywiście łącząc dietę ze zwiększeniem aktywności fizycznej. Nikt nie zmusza Pana od razu do biegania maratonów, ale należałoby stopniowo zwiększać czas przeznaczonyc na ruch. Jeżeli nie posiada Pan obecnie za dużo ruchu, to bardzo dobrym początkiem są chociażby spacery. Ruch nie tylko przyspiesza spalanie kcal, ale także korzystnie wpływa na Pana zdrowie, szczególnie na układ krążenia, który jest bardzo obciążony z powodu nadmiernej masy ciała w obrębie jamy brzusznej.
Gdyby miał Pan jeszcze pytania lub był zainteresowany współpracą z dietetykiem przez Internet, to zapraszam do kontaktu.
Życzę powodzenia!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pana zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pan skupić się na regularności posiłków

Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Przede wszystkim należy wprowadzić 4-5 posiłki dziennie, w regularnych odstępach czasu. Zwiększy to metabolizm i zmobilizuje organizm do działania. Musi Pan wyeliminować przede wszystkim cukry proste (czyli cukier i produkty na jego bazie - słodkie jogurty, słodkie napoje, słodycze itd.). Należy swoje żywienie oprzeć na pełnowartościowym białku, dobrej jakości tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany na zimno, olej kokosowy, masło klarowane do smażenia) oraz węglowodanach złożonych. Nie może się Pan głodzić - takie diety na dłuższą metę skutkują efektem odwrotnym od zamierzonego, ani żywić się restrykcyjnie. Najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa podaż wszystkich składników odżywczych. Dodatkowo zalecamy włączenie nawet niewielkiego wysiłku fizycznego. Trzeba także pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych musi być już stale kontynuowana, tylko to jest gwarancją zachowania szczupłej sylwetki. Proszę także pamiętać o piciu wody. Zachęcamy do wizyty u dietetyka, który na podstawie analizy masy i składu ciała oraz wywiadu żywieniowego przygotuje dla Pana terapię żywieniową oraz pomoże w realizacji.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty