Dzień dobry,
Przede wszystkim należy unikać produktów ciężkostrawnych, powodujących wzdęcia, przy wyborze potraw należy tez uwzględnić dodatkowe obciążenia jak np: niewydolność wątroby, cukrzycę itp. Dieta powinna być rozszerzana stopniowo ze względu na konieczność adaptacji przewodu pokarmowego po długim okresie odstawienia niektórych produktów w trakcie pobytu na oddziale przeszczepowym.
- przed przygotowywaniem posiłków należy dokładnie myc ręce
- należy zadbać o odpowiednia higienę pomieszczenia, talerzy, sztućców
- 3 miesiące po przeszczepieniu należy stosować dietę ubogo bakteryjną
- nie należy spożywać produktów surowych
- owoców także nie spożywać na surowo
- unikamy potraw smażonych, tłustych, ostrych, alkoholu
To tylko niektóre zalecenia, warto w tej sytuacji skonsultować się ze specjalistą Dietetykiem, który przeprowadzi odpowiednia edukację.
Pozdrawiam i zapraszam
http//www.dietetykmedyczny.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co to jest niemieloablacyjny przeszczep szpiku? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jaka dieta odchudzająca po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta po radioterapii – odpowiada Mgr Sylwia Segin
- Stosowanie leków po przeszczepie szpiku kostnego – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Wzwc a przeszczep szpiku – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka metoda pozyskania komórek do przeszczepu szpiku jest lepsza? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jaka dieta na podrażnienie błony śluzowej żołądka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń