Dlaczego mam te wahania poziomu ferrytyny?

Witam. Od 4 lat powtarzają mi się epizody związane z niskim poziomem ferrytyny. Przy normie od 11 ja mam po 11, 12, a 22 to już sukces. Mój organizm dość dobrze daje mi znaki, że jestem na granicy i pewnie dlatego jak dotąd udaje mi się uniknąć anemii. Najczęściej wygląda to tak, że lekarze wypisują mi recepty na żelazo na 2-3 mce. Jak się po tym czasie ferrytyna podniesie się do np.32, to uważają że już po problemie. A po kilku mcach wracam do lekarza z powrotem z tym samym niskim poziomem ferrytyny i tak w kółko. Tylko raz trafiłam na lekarza pierwszego kontaktu, który potraktował mnie jak człowieka i po dłuższej rozmowie przytaknął mi, że potrzebuję dłuższej suplementacji żelaza. Po pół roku zażywania tabletek ferrytyna podniosła się do 98 i wtedy czułam się naprawdę "na siłach". Niestety to już dawno minęło. Od kilku tygodni problem powrócił. Wyjście na około godzinny spacer jest jak udział w maratonie, a wejście po schodach na 3piętro jak zdobycie Everest. W połowie kwietnia poszłam do lab sprawdzić poziom ferrytyny. Okazało się że tym razem jest poniżej normy, 8.9ng/ml, morfologia w normie, hemoglobina14.1g/dl, krwinki płytkowe górna granica normy 350G/l przy normie 140-350. 10 dni później powtórzyłam badanie dodatkowe badania. Wyniki są następujące: ferrytyna 8ng/ml przy normie od 11 do 307. Transferyna 343mg/dl przy normie 200-360. Żelazo 81 (norma 37-145), UIBC 366 (norma 155-300), TIBC 447 (norma 250-425), w morfologii natomiast hemoglobina nadal w normie 14g/dl, natomiast krwinki płytkowe 371G/l przy normie do 350. Chcialabym prosić o wyjaśnienie tych wyników. Nie wiem czy pójść z tymi wynikami do lekarza? Jeśli tak to do jakiego? Zaznaczę, że nie jestem wegetarianką, nie odchudzam się. Jem normalnie. W mojej diecie jest sporo mięsa, od czasu do czasu czerwonego również, moje miesiączki od zawsze są takie same, średnio obfite po ok.6dni. Pozdrawiam
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Jeśli chodzi o kwestię leczenia niedoboru żelaza to leczenie zwykle powinno trwać ok. 6 miesięcy. U Pani problem ten jest nawracający pomimo braku oczywistych czynników ryzyka jak dieta bezmięsna czy obfite miesiączki. W związku z tym warto byłoby poszukać głębiej przyczyn - jak np. infekcja Helicobacter pylori (test antygenowy z kału na H.pylori), celiakia (oznaczenie przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej wraz z poziomem immunoglobuliny IgA), utajone krwawienie z przewodu pokarmowego (krew utajona w kale). Warto żeby diagnostyką pokierował hematolog, ewentualnie internista / lekarz rodzinny.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty