Jak czuć się dobrze?

Cześć, jestem kobietą, mam 26 lat 167cm i ważę 97kg. Stosowałam kiedyś diety, głodówkę, zupę Kwaśniewskiego, ale kiedy udało mi się zrzucić kilka kg, to one wciąż wracały. Mam niezbyt aktywny tryb życia, ale raz w tygodniu chodzę na aerobik. Mam niską samoocenę, nie lubię swojego ciała, źle się w nim czuję i nie lubię na siebie patrzeć. Od 13 lat choruję na padaczkę, przyjmuję leki. Bardzo chciałabym schudnąć, ale niestety nie wiem jak mogę to zrobić, żeby nareszcie czuć się dobrze i nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam,

Cierpi Pani na otyłość.
O szkodliwości głodówek przeczyta Pani w artykule:
http://portal.abczdrowie.pl/glodowka-czy-warto
Przy tak dużej liczbie zbędnych kilogramów, odchudzanie powinno być poprzedzone badaniami (m.in. stężenia hormonów tarczycy).
Zajęcia aerobiku mogą być dla Pani szkodliwe, gdyż wysokie jest ryzyko urazu.
Korzystniejsze byłyby zajęcia na basenie, jazda na rowerze, spacery.
Niestety godzina ćwiczeń tygodniowo to za mało.
Osobom, które starają się zrzucić nadmiar masy ciała, zaleca się godzinę ćwiczeń codziennie.
Oczywiście jeśli nie jest Pani w stanie temu sprostać, proszę czas poświęcony na aktywność, wydłużać systematycznie.
Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły.
Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli.
Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Powinna Pani wybierać:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast-foodach;
7. wyeliminować należy: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast-foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Pozdrawiam

Proszę wykonać badania i udać się na wizytę lekarską.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty