Lek. Rafał Gryszkiewicz
90 poziom zaufania

Składniki zawarte w preparatach "na kaca" wpływają na zwiększenie efektywności i przyspieszenie przemian metabolicznych alkoholu. Przyspieszając utlenianie toksycznego aldehydu octowego do niegroźnych dla organizmu dwutlenku węgla i wody powodują, że objawy związane z obecnością tego pierwszego (bóle głowy, nudności i wymioty, zaczerwienienie twarzy, senność) nie pojawiają się lub są wyraźnie zmniejszone. Z uwagi na szybkość wchłaniania alkoholu oraz czas jego przemiany najskuteczniejszą ochronę i najefektywniejsze działanie preparatów uzyskuje się stosując je w trakcie spożywania alkoholu. Wyprzedza się w ten sposób negatywną reakcję organizmu i nie dopuszcza do nagromadzenia i wzrostu stężenia substancji toksycznych, jak również zmniejsza się skutki niedotlenienia organizmu. Najczęściej produkty te mają też silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomagają usuwanie szkodliwych wolnych rodników tlenowych powstających podczas przemiany alkoholu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty