witam,
skórka pomidora może być ciężkostrawna, analogicznie papryki.
Aczkolwiek jeżeli nie ma problemów z trawieniem, nie ma potrzeby usuwania ich przed spożyciem.
pozdrawiam
Jeżeli nie ma Pan problemów z żołądkiem - nawet wskazane jest jedzenie warzyw takich jak pomidory czy papryka ze skórką. To pod skórką jest najwięcej witaminy C, to ona jest źródłem błonnika - a w sumie właśnie ze względu na te dwa składniki jemy warzywa.
Jednak, co jest istotne - zawsze dobrze przeżuwamy każdy kęs! Dokładne gryzienie to podstawa.
Natomiast jeżeli odczuwa Pan dyskomfort, zgagę etc. po spożyciu pomidorów czy papryki ze skórką-należy je obierać. Najważniejsza jest indywidualna tolerancja produktów, trzeba siebie obserwować i słuchać swojego organizmu.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy skórka z pomidora jest ciężkostrawna? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy możliwe było oddanie stolca z krwią? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy 6-latek może zjeść surową paprykę? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy mogę spożywać takie produkty przy tej chorobie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie dużych ilości papryki – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy pomidory szkodzą na prostatę? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy w trakcie diety mogę spożywać pomidory? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść jak się ma artretyzm? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie produkty lekkostrawne mogłabym jeść na uczelni? – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy zjedzenie owoców ze skórką może powodować wymioty? – odpowiada Redakcja abcZdrowie