Witam serdecznie,
pełne zalecenie i jadłospisy z przepisami znajdzie Pan w ksiażce:
http://www.wydawnictwopzwl.pl/inne-zawody-medyczne/dietetyka/prd,zywienie-w-chorobach-kostno-stawowych,rid,10003.html
Pozdrawiam
Jeżeli bolą stawy, warto jest zrezygnować z psiankowatych (pomidor, papryka, ziemniaki, bakłażan), ale równocześnie zadbać o to, żeby w diecie było jak najwięcej owoców i warzyw, kasz i zbóż takich jak amarantus, proso czy gryka. Dobrze jest sięgnąć po suplementy z omega 3 i glukozaminą. Zamiast oleju słonecznikowego używać oliwę z oliwek czy olej rzepakowy (ze względu na lepszą jakość kwasów tłuszczowych), a mięso czerwone zastąpić rybami i jajkami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę stosować, aby zwiększyć poziom dopaminy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta w leczeniu chorób reumatycznych – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak się odżywiać przy RZS? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Tłuszcze pod lupą. Które z nich wspierają serce i chronią przed zawałem?
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a może słoneczniko
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Jaki olej wybrać do gotowania i smażenia? Nie każdy nadaje się do potraw
Na sklepowych półkach mamy dziś ogromny wybór olej