Witam serdecznie,
pełne zalecenie i jadłospisy z przepisami znajdzie Pan w ksiażce:
http://www.wydawnictwopzwl.pl/inne-zawody-medyczne/dietetyka/prd,zywienie-w-chorobach-kostno-stawowych,rid,10003.html
Pozdrawiam
Jeżeli bolą stawy, warto jest zrezygnować z psiankowatych (pomidor, papryka, ziemniaki, bakłażan), ale równocześnie zadbać o to, żeby w diecie było jak najwięcej owoców i warzyw, kasz i zbóż takich jak amarantus, proso czy gryka. Dobrze jest sięgnąć po suplementy z omega 3 i glukozaminą. Zamiast oleju słonecznikowego używać oliwę z oliwek czy olej rzepakowy (ze względu na lepszą jakość kwasów tłuszczowych), a mięso czerwone zastąpić rybami i jajkami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak się odżywiać przy RZS? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta w leczeniu chorób reumatycznych – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Dieta na RZS – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta podczas stosowania leków na reumatoidalny artretyzm – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy możliwa jest suplementacja witamin i dieta na cofnięcie zmian naczyniowych w mózgu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek