Witam,
tak, konieczna jest dieta przeciwzapalna, a więc bogata w przeciwutleniacze, czyli warzywa, owoce, zielną herbatę, przyprawy typu curry. Warto suplementować dietę tranem, ale także spożywać dużo tłustych ryb.
Unikamy czerwonego mięsa, słodyczy i alkoholu.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
http://food-diet.pl/
Sama choruję na RZS od 15 lat, a dietę stosuję od 2007 roku z pięknym efektem (ograniczone sztywności poranne, rezygnacja z leków przeciwbólowych etc.). Przede wszystkim dieta powinna być dopasowana do Pani - musi się Pani sama obserwować, co na Panią dobrze wpływa, a co nie. Ogólnie w RZS wyklucza się psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniaki), ponieważ nasilają stany zapalne (ale z własnego doświadczenia - i moich Klientów -wiem, że np. nie zawsze trzeba rezygnować z papryki), kukurydzę, słonecznik, pomarańcze i mandarynki (ale nie grejpfruty), wieprzowinę i pszenicę. Wskazane jest spożywanie ananasa (świeżego), kaszy jaglanej, oliwy z oliwek i suplementacja omega 3. W chorobach autoimmunologicznych bez suplementacji jest ciężko. Omega 3 i probiotyki to podstawa, czym jeszcze się suplementować? To powinien podpowiedzieć specjalista. Patrząc na moich chorych znajomych i Klientów, w RZS pomagają takie diety jak dieta pięciu przemian, dieta zgodna z grupą krwi, dieta wegetariańska. Ale ponieważ każdy z nas inaczej przechodzi choroby reumatyczne, warto jest się udać do specjalisty, żeby dobrał odpowiednią ścieżkę żywieniową dla nas.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy dieta ma wpływ na choroby reumatyczne? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jaka dieta po skręceniu i rekonstrukcji więzadeł? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta wegetariańska w wieku 12 lat – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta dla osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Jaki wpływ ma dieta w rozwoju chorób reumatycznych? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dieta lekkostrawna w zespole jelitowo-żołądkowym przy luźnych stolcach – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Dieta bogata w błonnik a astma – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stwardnienie rozsiane a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta podczas stosowania leków na reumatoidalny artretyzm – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
artykuły
Cierpi co czwarty Polak. Jedna z tych chorób może atakować serce, płuca i nerki
12 października obchodzimy Światowy Dzień Reumatyz
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy