W zależności od stopnia zaawansowania choroby Pani potrzeby żywieniowe będą się zmieniać, zapewne więc kontakt z dobrym specjalistą, który pomógłby Pani na każdym etapie odpowiednio modyfikować dietę byłby nie od rzeczy. Przeważnie w stwardnieniu rozsianym zaleca się pełnowartościową dietę z wysoką zawartością składników korzystnie wpływających na układ nerwowy - a więc tłuszcze będące źródłem kwasów omega-3 i omega-6, lecytyna oraz właśnie witaminy A,C i E (witaminy przeciwutleniające). Nie ma jednak konieczności spożywania ich w zbyt dużej ilości (wtedy mogą działać wręcz odwrotnie do zamierzeń), także jeżeli ich podaż z dietą jest prawidłowa nie ma konieczności dodatkowej suplementacji. Wykluczyć natomiast należy z diety te wszystkie składniki, które niekorzystnie wpływają na organizm i układ nerwowy, a więc żywność przetworzoną, w tym żywność bogatą w glutaminian sodu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czy przy stwardnieniu rozsianym należy stosować jakieś specjalistyczne diety? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Nerwica i depresja a stwardnienie rozsiane – odpowiada Mgr Monika Wysota
- Nerwica a stwardnienie rozsiane – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta łuszczycowa u 30-latki – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Ćwiczenia i dieta przy stwardnieniu rozsianym – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy w każdym przypadku zmiany demielinizacyjne mózgu oznaczają stwardnienie rozsiane? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Skuteczna dieta na zajście w ciążę – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zmiany w PMR przy stwardnieniu rozsianym – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska