W zależności od stopnia zaawansowania choroby Pani potrzeby żywieniowe będą się zmieniać, zapewne więc kontakt z dobrym specjalistą, który pomógłby Pani na każdym etapie odpowiednio modyfikować dietę byłby nie od rzeczy. Przeważnie w stwardnieniu rozsianym zaleca się pełnowartościową dietę z wysoką zawartością składników korzystnie wpływających na układ nerwowy - a więc tłuszcze będące źródłem kwasów omega-3 i omega-6, lecytyna oraz właśnie witaminy A,C i E (witaminy przeciwutleniające). Nie ma jednak konieczności spożywania ich w zbyt dużej ilości (wtedy mogą działać wręcz odwrotnie do zamierzeń), także jeżeli ich podaż z dietą jest prawidłowa nie ma konieczności dodatkowej suplementacji. Wykluczyć natomiast należy z diety te wszystkie składniki, które niekorzystnie wpływają na organizm i układ nerwowy, a więc żywność przetworzoną, w tym żywność bogatą w glutaminian sodu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty