Witam,
Warto zachęcić chłopca do aktywnego spędzania czasu (wspólne spacery, gry i zabawy na świeżym powietrzu). Poniżej umieściłam ogólne zalecenia żywieniowe, jednak najlepszym rozwiązaniem byłaby konsultacja dietetyczna, w celu dobrania odpowiedniego jadłospisu dopasowanego do parametrów chłopca.
Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób) oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
7. Aktywność fizyczną !
Polecam zajrzeć na bloga, na którym może Pani odszukać wskazówki żywieniowe oraz przepisy na wartościowe, smaczne potrawy, które mogłyby odnaleźć się w diecie chłopca. http://fit-amina.blogspot.com
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Witam serdecznie!
Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.
Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 13-letniej córki, która chce schudnąć – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaka dieta dla 25-latka o wadze 124 kg? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Duża waga u 12-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie suplementy diety dla 12-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dobór diety dla 9-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chrapania i otyłość u taty – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zbilansowana dieta dla 13-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga u 9-letniego chłopca – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przykładowa dieta dla 9-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 18-latki chcącej zmniejszyć wagę – odpowiada Aleksander Ropielewski