Witam!
Diety typu "dieta kopehaska" często kończą się efektem jo-jo. Związane jest to z drastycznym zmniejszeniem ilości dostarczanych organizmowi kilokalorii.
Organizm, któremu odebrano źródło energii, reaguje na zmiany magazynowaniem dostarczonych kilokalorii "na gorsze czasy".
Przemiana materii ulega spadkowi, przez co trudniej schudnąć, łatwiej natomiast zyskać "zgubione" kilogramy.
Odchudzanie rozpoczęłabym od wizyty u lekarza, który stwierdzi, czy Pani organizm funkcjonuje prawidłowo oraz czy nadmiar kilogramów powstał jedynie na tle nieprawidłowej diety i niewielkiej aktywności fizycznej, czy też przyczyna jest inna (np. zmiany hormonalne).
Warto także wykonać podstawowe badania, aby sprawdzić, czy może Pani stosować dietę i jaka powinna być (np. przy anemii/niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza, konieczne będzie zwiększenie udziału tego pierwiastka w diecie).
To, co może Pani zrobić, to wyeliminować "bomby kaloryczne": cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, fast-foody, ciasta, ciasteczka, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Musi się Pani kierować zasadami:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast-foodach.
Proszę także zwiększyć aktywność fizyczną. Polecam serwis abccwiczenia.pl.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dobrze i szybko schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 10-25 kg w możliwie krótkim czasie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak szybko mogę schudnąć 20 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 8 kg w pół roku? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zrzucić zbędne kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Chcę schudnąć bez efektu jo-jo – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć ok.10 kg nie ćwicząc? Czy jest to w ogóle możliwe? Co powinnam jeść? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, gdy ma się 17 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mdłości przy odchudzaniu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam 31 lat i ważę 72 kg, mam 170 cm wzrostu. Jak schudnąć 7 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska