Witam!
Na wstępie uprzedzę, że porada przez Internet może nie być wystarczająca. Nie znam Pana stylu życia i sposobu odżywiania, dlatego nie mogę wyeliminować ewentualnych błędów żywieniowych. Na początek proszę zapoznać się z artykułami zawartymi na naszej stronie internetowej dotyczącymi żywienia przy niedowadze m.in. http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-przytycie-przepisy, http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-przytycie-zasady, http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-niedowage, http://portal.abczdrowie.pl/jak-przytyc Dzięki tym informacjom być może sam Pan wyeliminuje swoje błędy. Z mojej strony mogę napisać jak powinien wyglądać plan żywieniowy w ciągu Pana dnia: Zawsze należy jeść śniadanie, proponuję tu np. jogurt naturalny z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, suszonymi owocami lub orzechami i śniadanie gotowe. Zamiast musli można sięgnąć po omlet z maki pełnoziarnistej z warzywami lub po prostu pełnoziarnistą kanapkę z białkiem (chudą wędliną, rybą czy półtłustym nabiałem) i oczywiści z warzywami. Posiłki powinny być bogate w owoce i orzechy, które dostarczają stosunkowo dużo kilokalorii mając małą objętość, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Z warzyw polecam przede wszystkim awokado, które ma dużo tłuszczów roślinnych (zdrowych), a tym samym sporo energii. Można je dodawać do jajecznicy czy robić z niego pastę na kanapkę. Na przekąski najlepiej sprawdzają się produkty na ząb czyi owoce, orzechy, jogurty, kefiry czy maślanki naturalne z płatkami migdałowymi, płatkami owsianymi czy zmiksowanymi owocami (banan) lub sałatki z dodatkiem mięsa, zrobione w domu (skropione oliwą). Obiad powinien składać się z węglowodanów złożonych (czyli kaszy, makaronu pełnoziarnistego, ryżu dzikiego czy ziemniaków - bez dodatku tłuszczu), białka (2-3 razy w tygodniu ryby, głównie tłuste, 2 razy w tygodniu mięso - drób, cielęcina, ale również chude części mięsa czerwonego i 2 razy w tygodniu nasiona strączkowe - fasola, cieciorka, groch, soczewica itp.) oraz warzyw. Na kolację natomiast można zjeść to co na śniadanie lub może to być posiłek gotowany, bogaty w białko np. ryba z warzywami czy pasta twarogowo-jajeczna z chlebkiem razowym z warzywami. Pomysłów jest dużo. Im bardziej posiłki różnorodne tym lepiej. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów (minimum 2 l dziennie). Takie produkty jak warzywa strączkowe, awokado, banan, winogrona, nasiona i orzechy oraz owoce suszone powinny codziennie gościć na Pana talerzu - są nie tylko zdrowe ale i zawierają dużo kalorii w małej ilości pożywienia. Można jeść również słodycze (w umiarkowanych ilościach) - najlepiej wypieki domowe oraz gorzką czekoladę. Unikać natomiast trzeba wszelkich używek oraz kawy czy herbaty czarnej i zielonej, które przyspieszają tempo metabolizmu i utrudniają przybieranie na masie ciała. Warto również rozpocząć treningi siłowe. Tutaj wskazana będzie dieta przy określonej aktywności fizycznej. Po ustaleniu planu treningowego warto udać się do dietetyka po dokładnie ustalony jadłospis bądź wytyczne.
Pozdrawiam serdecznie, mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna