Jak schudnąć i uzyskać ładną sylwetkę?

Witam! Mam 168 cm wzrostu i ważę 54 kg. Muszę schudnąć chociaż 4 kg. Nie wiem jak. Ograniczam się z jedzeniem, spożywając 3 posiłki dziennie, a zdarza się, że dwa posiłki dziennie mi starczają. Koniecznie chcę schudnąć i uzyskać ładną sylwetkę. Ćwiczę 3 razy w tygodniu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
ponad rok temu

Witam!

Czy mogłabym prosić Cię o podanie Twojego wieku?

Jeśli chodzi o treningi, to warto (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań), abyś codziennie wygospodarowała co najmniej 30 minut na aktywność fizyczną. Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na www.abccwiczenia.pl.

Myślę, że 3 posiłki to za mało. Lepszym pomysłem będzie 5 posiłków spożywanych co ok. 3 godziny.

Śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności, II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek. Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100 g). Z wędlin najlepiej wybierać te chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast foody.

Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki, i są to:
- galaretki owocowe,
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko,
- batony zbożowe (typu muesli),
- sorbety owocowe,
- koktajle mleczno-owocowe,
- musy owocowe,
- kakao na odtłuszczonym mleku,
- cukierki na bazie słodzików,
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.

Wyeliminować z diety powinnaś: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Pozdrawiam ciepło 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty