Witam!
Czy mogłabym prosić Cię o podanie Twojego wieku?
Jeśli chodzi o treningi, to warto (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań), abyś codziennie wygospodarowała co najmniej 30 minut na aktywność fizyczną. Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na www.abccwiczenia.pl.
Myślę, że 3 posiłki to za mało. Lepszym pomysłem będzie 5 posiłków spożywanych co ok. 3 godziny.
Śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności, II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek. Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100 g). Z wędlin najlepiej wybierać te chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.
Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast foody.
Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki, i są to:
- galaretki owocowe,
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko,
- batony zbożowe (typu muesli),
- sorbety owocowe,
- koktajle mleczno-owocowe,
- musy owocowe,
- kakao na odtłuszczonym mleku,
- cukierki na bazie słodzików,
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.
Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.
Wyeliminować z diety powinnaś: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Pozdrawiam ciepło
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wyćwiczyć ładną sylwetkę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co powinnam jeść, by nie tyć i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam schudnąć 5 kg bez wymyślnych diet? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, gdy ma się 13 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Chcę schudnąć 10 kg w miesiąc – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak przestać jeść słodycze, by schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, aby nie obciążać kolan? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, gdy ma się 17 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak w 2 lata schudnąć około 30-20 kg i mieć ładną zgrabną sylwetkę? W ogóle nadaję się na modelkę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć,żeby wyglądać przyzwoicie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska